Partidul Democrat-Liberal initiaza procedura de suspendare a liderului PSD, Mircea Geoana, din functia de presedinte al Senatului.

Senatorul PDL Traian Igas a declarat miercuri ca procedura care va fi initiata de partidul sau este una de revocare a lui Mircea Geoana din functia de presedinte a Senatului.

"Noi vrem sa-l revocam din functie, pentru ca doar asa cred ca vom asigura o anumita stabilitate in Senat", a spus Igas.

Traian Igas a explicat ca va cere revocarea lui Geoana pentru "abuzurile" din sedinta de plen de miercuri, dar si pentru decizia din Biroul Permanent de marti, cand acest for a hotarat ca senatorii independenti nu-si pot pastra locurile in comisii.

"Trebuie sa urmarim ceea ce s-a intamplat ieri in Biroul Permanent al Senatului, unde Mircea Geoana a supus la vot un raport din partea comisiei juridice. Raport care nu avea niciun temei, care a fost intocmit fara ca aceasta comisie sa aiba cvorumul de lucru", a spus Igas, adaugand ca Geoana a mai incercat sa infaptuiasca abuzuri, inclusiv prin "supervotul" care a fost sanctionat de Curtea Constitutionala.

Mircea Geoana: "Este evident faptul ca un lider al opozitiei detine aceasta functie importanta in statul roman le sta ca parul in ochi celor de la PDL si celor care incearca sa acapareze intreaga putere in statul roman. (...) A, ca exista un asalt impotriva a ceea ce reprezinta punctele de forta ale opozitiei, era un lucru de asteptat", a spus Mircea Geoana, precizand ca nu va supune votului plenului o dispozitie "neregulamentara", referindu-se la solicitarea independentilor de a se majora numarul locurilor in comisii.

Presedintele Senatului a explicat ca procedura revocarii este neconstitutionala de catre orice alt grup decat cel care l-a sustinut ca presedinte al Senatului, respectiv cel al PSD. "Din punctul de vedere al deciziei CCR, pe care ii indemn sa o lectureze, 601 din noiembrie 2005, se spune extrem de clar ca singura posibilitate de revocare a presedintelui Senatului sau a unei Camere este cea avansata de grupul parlamentar care a sustinut acel presedinte in momentul initial al constituirii Parlamentului in momentul respectiv", a explicat presedintele Senatului. El a mai amintit ca institutia suspendarii nu exista in Regulamentul Senatului.

Geoana a mai spus ca PDL si Traian Basescu sunt deranjati de functia pe care o detine, acesta fiind motivul pentru care se incearca revocarea sa. "Ne indreptam catre o republica de tip latino-american, in care daca se poate ca opozitia sa taca din gura ar fi ideal. (...) Ii deranjeaza pentru ca este evident ca a doua functie in stat are o anumita legitimitate si precadere in statul roman, care deranjeaza si Cotroceniul si pe cei de la PDL", a conchis Geoana.

Liderul PSD s-a mai intrebat de ce nu se incearca si suspendarea presedintei Camerei, Roberta Anastase, tot din cauza ca nu s-a reusit majorarea numarului de deputati in comisii.

Hosotti: Nu-l revoca pe Geoana cand vor ei!

Liderul grupului PNL din Senat, Puiu Hasotti, a declarat ca solicitarea senatorilor PDL pentru suspendarea presedintelui Senatului, Mircea Geoana, poate fi adresata doar Curtii Constitutionale,deoarece liderul PSD a fost ales pe un mandat de patru ani si poate fi revocat doar de grupul sau.

Hasotti a explicat ca prevederile Regulamentului Senatului nu mai fac referire la posibilitatea de revocare din functie a presedintelui acestei camere decat la solicitarea grupului din care provine, iar PDL se poate adresa cu solicitarea de suspendare a lui Geoana doar CCR, in condiitiile in care Regulamentul nu mai are asemenea prevederi.

"Conform Regulamentului Senatului un grup parlamentar poate solicita interpretarea Regulamentului Senatului la Curtea Constitutionala. Exista un articol in Regulament in care se arata ca presedintele Senatului este ales pentru patru ani si mai este un articol care spune ca grupul parlamentar care l-a propus in functie pe presedintele Senatului, constatand ca presedintele Senatului incalca grav si repetate randuri Regulamentul, ceea ce pana acum eu nu cred ca a fost cazul, poate solicita plenului revocarea acestuia. Problema este ca in aceasta situatie un grup parlamentar poate sesiza CCR care sa se pronunte si exista un precedent la Camera Deputatilor (in cazul Robertei Anastase, n.r.) unde CCR a aratat ca nu se poate intampla acest lucru", a explicat Hasotti precedentul privind suspendarea din functie.

Victor Ponta: "Solicitarea PDL de declansare a procedurilor de suspendare a lui Mircea Geoana de la conducerea Senatului este nu numai neconstitutionala, ci si contrara Regulamentului Senatului. Mircea Geoana a aplicat Regulamentul Senatului si a dorit sa impiedice un abuz al PDL in favoarea aliatilor lor independenti. Constat inca o data ca, pentru interesele de sustinere a Guvernului de catre independenti, PDL le ofera acestora functii importante, avantaje si chiar incalcari de regulamente", a sustinut Ponta.

El a solicitat in schimb "puterii" sa-si foloseasca majoritatea pentru a pune capat crizei economice si nu pentru presiuni asupra opozitiei. "Ne vom bate, alaturi de Mircea Geoana, pentru respectarea votului politic dat de cetatenii Romaniei in 2008, vot prin care functia de presedinte a Senatului a revenit PSD. Solicit puterii sa lase presiunile parlamentare si sa-si foloseasca majoritatea pentru promovarea unor acte normative care sa puna capat crizei economice si sa ofere masurile sociale atat de asteptate de populatia Romaniei", a mai afirmat Ponta.

Cu ce a "gresit" Geoana?

Mircea Geoana, a refuzat miercuri solicitarea liderului independentilor, Liviu Campanu, de votare a suplimentarii ordinii de zi cu tema locurilor din comisiile permanente.

"Domnule presedinte, constat ca astazi s-a incalcat Regulamentul destul de grav. Drept urmare, conform regulamentului, va trebui sa initiem procedura de suspendare a dumneavoastra din functia de presedinte, deoarece ati abuzat de calitatea pe care o aveti", a spus Igas, dupa aproximativ o ora si jumatate de dezbateri pe tema suplimentarii ordinii de zi cu solicitarea senatorilor independenti de marire a locurilor din comisiile permanente.

Mircea Geoana a raspuns ca a luat "nota" de aceast anunt si a trecut la dezbaterea proiectelor de pe ordinea de zi a plenului. "Am luat nota de acest anunt. Intrebarea este daca doriti sa continuam cu programul de legiferare de astazi. Haideti sa ne intoarcem la lucrurile cu adevarat importante", a spus Geoana.

Ce spune Regulamentul?

Potrivit Regulamentului acestei Camere, revocarea din functie a presedintelui Senatului poate fi propusa la cererea a minimum o treime din numarul total al senatorilor, in cel putin una din urmatoarele imprejurari: a) incalca prevederile Constitutiei; b) incalca grav sau in mod repetat prevederile Regulamentului Senatului sau ale Regulamentului sedintelor comune, arata NewsIn.

Revocarea din functia de presedinte al Senatului poate fi propusa si de jumatate plus unu din numarul total al senatorilor. Propunerea de revocare se face in scris, sub semnatura initiatorilor, o singura data intr-o sesiune. Propunerea de revocare se depune la Biroul permanent care analizeaza, in prima sa sedinta si decide, prin vot, introducerea acesteia in proiectul de ordine de zi a urmatoarei sedinte de plen.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.