Tribunalul Bucuresti a decis sa il condamne pe fostul parlamentar Nati Meir la patru ani de inchisoare cu executare, in dosarul in care a fost trimis in judecata, in 2006, pentru fals intelectual si evaziune fiscala de peste 21 miliarde de lei vechi. Hotararea nu este definitiva.

Meir a fost condamnat pentru doua fapte de inselaciune, la cate trei ani de inchisoare cu executare. Instanta a decis insa contopirea celor doua pedepse, la care a adaugat un spor de un an, astfel ca fostul parlamentar ar putea executa patru ani de inchisoare, fiindu-i interzis dreptul de a fi ales pentru inca doi ani, potrivit NewsIn.

Tribunalul a decis ca Meir sa fie obligat sa returneze catre 71 de persoane pe care le-ar fi inselat aproximativ 44.000 de lei, 40.000 de dolari si 5.400 de euro. Instanta l-a mai obligat pe Meir sa plateasca catre Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), in solidar cu firma SC Orwalsam Trading SRL, peste 30.000 de lei. Meir va trebui sa achite si 70.000 de lei, cheltuieli de judecata catre stat. Decizia Tribunalului poate fi atacata cu apel.

Deputatul Nati Meir a fost trimis in judecata, in 11 decembrie 2006, pentru fals intelectual si evaziune fiscala de peste 21 miliarde de lei vechi, prin sustragerea de la plata taxelor si impozitelor, precum si pentru inselarea a 129 de persoane, printre care unele din Republica Moldova, carora le-a promis contracte de munca in Israel.

Potrivit procurorilor, Nati Meir, in calitate de asociat unic si administrator al societatii SC Orwalsam Trading SRL, s-a sustras, in perioada 2000 - 2002, de la plata taxelor si impozitelor, prin netrecerea unor operatiuni comerciale in contabilitate si a evidentiat cheltuieli ce nu au avut la baza operatiuni reale, diminuand astfel, prin inregistrari inexacte, veniturile societatii cu suma de 21.707.393.388 lei vechi.

De asemenea, intre 2000 si 2005, Meir ar fi indus in eroare 129 de persoane, cu ocazia incheierii si executarii contractelor de mediere a fortei de munca, prejudiciul total adus acestora fiind de aproape 400.000 lei, prin incheierea de contracte de plasare a fortei de munca prin intermediul firmei SC Orwalsam Trading SRL, cu societati de angajare din Israel, specializate in principal in domeniul constructiilor civile.

Potrivit contractului, beneficiarul avea obligatia financiara ca la incheierea acestui contract sa achite o taxa de inscriere nerambursabila in valoare de 5.000.000 lei si sa depuna garantiile necesare acoperirii daunelor contractuale, spun procurorii. Cu ocazia incheierii contractelor, partile vatamate au aratat ca i-ar fi platit personal lui Nati Meir sume cuprinse intre 2-10 milioane de lei vechi reprezentand taxa de inscriere, dar si sume cuprinse intre 550 si 3.500 de dolari fiecare, reprezentand comisionul societatii SC Orwalsam Trading SRL.

Persoanele care au formulat plangere au declarat ca, desi au achitat sumele cerute, nu li s-a eliberat chitante.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.