Senatorul PSD Catalin Voicu a primit de la Costel Casuneanu suma de 200.000 de euro, pentru a interveni pe langa magistratii instantei supreme care judecau un proces privind o firma a omului de afaceri, se arata in motivarea Inaltei Curti, care i-a permis lui Casuneanu sa paraseasca localitatea.

Costel Casuneanu este acuzat ca, in august 2009, i-ar fi cerut senatorului Catalin Voicu sa intervina pe langa judecatorii ICCJ, Sectia Contencios Administrativ si Fiscal, care judecau litigiul dintre PA&CO International SRL Bacau (firma la care Casuneanu este asociat, n.r.) si Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, pentru ca judecatorii sa adopte o solutie favorabila societatii comerciale, potrivit motivarii.

"Catalin Voicu a fost de acord si in schimbul interventiei sale a pretins si a primit de la Costel Casuneanu foloase necuvenite in cuantum de 200.000 de euro, folosind in discutiile purtate termenul de <<imprumut>>, pentru a disimula fapta de coruptie", arata Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

Ulterior, Voicu l-a contactat pe Florin Costiniu, presedintele Sectiei Civile si de Proprietate Intelectuala din cadrul ICCJ, si i-a cerut ca, in schimbul unor foloase materiale, sa ii determine pe magistratii care judecau dosarul PA&CO International sa adopte o solutie favorabila firmei lui Casuneanu. "Magistratii au pronuntat o solutie defavorabila, desi cei doi au facut numeroase interventii, asigurandu-l insa pe Costel Casuneanu ca se vor ocupa in continuare sa gaseasca o modalitate prin care solutia adoptata de instanta sa fie desfiintata si ulterior sa se adopte o alta favorabila omului de afaceri", se arata in motivarea instantei supreme, transmite NewsIn.

Pe de alta parte, interdictia de a parasi localitatea Oituz, care i-a fost impusa lui Costel Casuneanu de Directia Nationala Anticoruptie in decembrie 2009, a fost revocata de Completul de 9 judecatori al instentei supreme deoarece procurorii au impus-o inainte ca omul de afaceri sa dea declaratii in dosarul in care este cercetat pentru cumparare de influenta, potrivit motivarii date publicitatii joi.

Instanta suprema precizeaza in motivare ca, potrivit prevederilor Codului de Procedura Penala, anterior luarii unei masuri preventive in cazul unei persoane cercetate de procurori, aceasta trebuie sa fie ascultata.

Din dosarul cauzei reiese, insa, ca omul de afaceri s-a prezentat la DNA pe 21 decembrie 2009, cand procurorii i-au spus ca s-a inceput urmarirea penala impotriva sa. Casuneanu a sustinut atunci ca doreste sa dea declaratii, dar la un moment ulterior, pentru a isi pregati apararea. Completul de 9 Judecatori al ICCJ arata, in motivarea deciziei din 6 ianuarie, ca cererea lui Casuneanu de a i se acorda un nou termen, pentru pregatirea apararii, inainte de a da declaratii la DNA, nu poate fi interpretata ca un refuz de a fi ascultat, astfel incat ordonanta procurorilor prin care i s-a interzis acestuia sa paraseasca localitatea Oituz este nelegala.

DNA a precizat pe 17 decembrie 2009, printr-un comunicat, ca judecatorul Florin Costiniu, seful Sectiei Civile a instantei supreme, este cercetat penal pentru complicitate la trafic de influenta, infractiune ce ar fi fost savarsita de Catalin Voicu, senatorul PSD pus sub urmarire penala. "Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie efectueaza cercetari penale fata de invinuitul Florin Costiniu, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, presedintele Sectiei Civile si de Proprietate Intelectuala, pentru complicitate la infractiunea de trafic de influenta. Infractiunea de trafic de influenta este retinuta in sarcina inculpatului Catalin Voicu, cercetat in acelasi dosar penal", se arata in comunicatul DNA.
La data de 10 decembrie 2009, a fost inceputa urmarirea penala fata de Florin Costiniu, iar, la data de 17 decembrie 2009, invinuitului i s-a adus la cunostinta acuzatia, se mai arata in comunicat.

Costiniu este sotul judecatoarei Viorica Costiniu, presedintele de onoare al Asociatiei Magistratilor din Romania. Magistratul ocupa functia de presedinte al Sectiei civile si de proprietate intelectuala a instantei supreme. Florin Costiniu a lucrat, in perioada 1990 -1994, in Ministerul de Justitie. Pana in 1998 a fost avocat, ulterior secretar general al Camerei Deputatilor, functie pe care a ocupat-o pana in 2001.

Procurorii fac cercetari penale fata de Catalin Voicu pentru trafic de influenta, senatorul fiind acuzat ca a primit bani pentru solutionarea favorabila a unor cauze civile si penale aflate pe rolul organelor judiciare, a informat DNA pe 11 decembrie 2009, cu precizarea ca acesta nu poate parasi localitatea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.