Curtea Constitutionala a stabilit luni seara, cu unanimitate de voturi, ca Traian Basescu a castigat alegerile prezidentiale din Romania, urmand sa fie validat in functie miercuri, la ora 10.00, la sediul Curtii Constitutionale din Palatul Parlamentului.

Tot luni, Curtea Constitutionala a respins cererea de anulare a alegerilor desfasurate in turul doi de scrutin la data de 6 decembrie te al Romaniei, formulata de Partidul Social Democrat si Partidul Conservator. De asemenea, Curtea a respins ca inadmisibile sesizarile formulate de Alianta PSD+PC, Organizatia judeteana Caras-Severin, inregistrate la Biroul Electoral Central si transmise spre solutionare Curtii Constitutionale, precum si contestatia formulata de Alianta PSD+PC – Arad, informeaza NewsIn.

Geoana: Accept decizia Curtii si ii urez succes lui Traian Basescu in noul mandat

Liderul PSD a declarat luni seara, dupa decizia CCR de validare a alegerilor prezidentiale, ca accepta aceasta decizie si ii ureaza succes in noul mandat lui Traian Basescu, pe care l-a sunat deja pentru a-l felicita. Geoana si-a exprimat regretul ca "probele extrem de clare prezentate de fraudare nu au fost acceptate".

Geoana a adaugat ca va continua sa conduca PSD catre "social-democratie moderna si europeana". "Voi continua sa ma bat pentru valorile noastre....si voi continua sa conduc acest mare partid al tarii catre social-democratie moderna si europeana de care tara are atata nevoie intr-un moment dificil pentru noi toti", a afirmat liderul PSD, precizand ca desi regreta greselile facute in campanie, "nu regret nicio clipa faptul ca am avut o campanie bazata pe proiectele cu adevarat importante, pe un program anticriza".

Antonescu: Nu sunt surprins, raman semne de intrebare

Presedintele PNL Crin Antonescu a declarat luni ca ia act de decizia CCR, care nu-l surprinde, si a adaugat ca, in conditiile in care raman semne de intrebare cu privire la fraudarea alegerilor prezidentiale, o comisie parlamentara ar fi in masura sa incerce sa le raspunda. "In raport cu lucrurile pe care le-am vazut prezentate de catre contestatari nu sunt dumirit, nu vad motivatia. Cred ca acolo erau cel putin cateva lucruri care trebuiau verificate, trebuia in sensul acesta sa se dea curs contestatiei. Dar, dincolo de asta, stim bine ca nu avem foarte multe de facut in fata unei asemenea decizii pe care aceasta instanta o da", a comentat presedintele PNL, intr-o interventie la Realitatea Tv.

Pe de alta parte, liberalul a sustinut ca "raman niste semne de intrebare carora nu le-a dat Curtea Constitutionala raspuns", adaugand ca, in acest sens, "o comisie parlamentara ar avea datoria sa incerce sa le dea".

Vicepresedintele PSD Liviu Dragnea si senatorul Dan Sova au depus, marti, 8 decembrie, la CCR, contestatia prin care PSD a cerea anularea turului II al alegerilor si au precizat ca vor sesiza BEC in vederea renumararii voturilor din anumite judete. [Alegeri contestate. Ce reclama PSD-ul?]

Vineri, 11 decembrie, CCR a anuntat ca Biroul Electoral Central trebuie sa reia numararea voturilor declarate nule si sa prezinte rezultatul numaratorii cel tarziu luni, 14 decembrie, la ora 15.00. In consecinta, membrii BEC au inceput, inca de vineri seara, aceasta operatiune.

In urma renumararii voturilor nule, Biroul Electoral Central a anuntat luni, la ora 14.00, ca in urma verificarii celor 138.476 de voturi declarate initial nule, 2.247 de voturi au fost gasite valabile, dintre care 1.260 pentru Traian Basescu, iar 987 pentru Mircea Geoana. Rezultatul renumararii voturilor nule a fost trimis in cursul zilei de luni la Curtea Constitutionala. [Renumararea voturilor nule: Rezultate finale]


Sarkozy il felicita "calduros" pe Traian Basescu pentru realegere

Presedintele francez Nicolas Sarkozy i-a adresat "calde felicitari" lui Traian Basescu, reales la presedintia Romaniei, anunta, luni, un comunicat al Palatului Elysee, citat de AFP. "Am placerea de a va adresa calduroase felicitari pentru realegerea dumneavoastra la presedintia Romaniei", a scris Sarkozy in mesajul adresat lui Traian Basescu. "Sunt convins ca acest nou mandat pe care vi l-au incredintat romanii ne va permite sa consolidam relatiile exceptionale de prietenie si cooperare care unesc tarile noastre, in continuitatea parteneriatului strategic pe care l-am semnat impreuna la 4 februarie 2008", a mai spus Sarkozy.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.