Dupa incheierea turului I, Traian Basescu si Mircea Geoana urmeaza sa se lupte in finala pentru Cotroceni, dar nu doar pentru simpatia electoratului, ci mai ales pentru cea a liderului PNL, Crin Antonescu si a celor peste 20 de procente ale sale.

Dupa anuntarea rezultatelor finale, atat Traian Basescu, cat si Mircea Geoana i-au transmis urari de bine liderului PNL, in speranta atragerii celor peste 20 de procente obtinute de acesta in urma primului tur de scrutin.

Primul a fost Traian Basescu, care nu si-a anuntat victoria, ci pe cea a dreptei politice, adica a sa si a lui Crin Antonescu. Apoi a venit si randul lui Mircea Geoana care, inainte de a multumi propriului electorat, a multumit celor care l-au votat pe Crin Antonescu. Ambii lideri politici si-au anuntat intentia de a colabora cu PNL pentru a forma o majoritate electorala, si eventual guvernamentala.

Cu toate astea, Antonescu nu se lasa influentat de aceste "excese de bunavointa" din partea celor care doar ieri il criticau si il denigrau.

NU pentru Basescu

"Vreau sa fie clar. Ramane valabil ce am spus de la inceputul campaniei electorale: Este exclusa orice colaborare intre mine si Traian Basescu. Este exclusa orice colaborare a liberalilor cu Traian Basescu. Traian Basescu nu este un candidat de dreapta, este un candidat populist si este de departe cel mai mare pericol pentru Romania (...) este exclusa sustinerea lui Traian Basescu in turul II", a declarat Crin Antonescu.

"Din pacate ne aflam in fata a doua rele: Traian Basescu si Mircea Geoana. Datoria mea este sa aleg ce e cel mai putin rau pentru Romania", a mai spus Antonescu.

Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a declarat, in urma afirmatiilor lui Crin Antonescu, ca democrat-liberalii nu s-au bazat niciodata pe altii si ca, de principiu, doresc sa colaboreze cu toate fortele.

Adriean Videanu: Nimeni nu are voturile romanilor in buzunar, nici macar Antonescu.

POATE pentru Geoana

Liderul PNL a declarat ca singurul lucru pe care si-l doreste acum este un guvern condus de Klaus Johannis, iar de acest lucru va depinde sustinerea vreunui candidat la alegerile prezidentiale.

Presedintele PNL a anuntat ca este exclus ca voturile PNL sa fie vandute pe posturi de ministri sau pe tratative, intelegeri sau actiuni politice deja stiute pana acum.

Astfel, sustinerea liberala depinde de care dintre cei doi lideri politici este dispus sa-i ofere lui Antonescu un parteneriat guvernamental si postul de prim-ministru pentru Klaus Johannis.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca ramane consecvent pozitiei pe care a exprimat-o in timpul campaniei, si anume preferinta pentru "o majoritate social-liberala", care se poate concretiza dupa alegeri cu Klaus Johannis premier.

Geoana a salutat anuntul facut de liderul PNL Crin Antonescu, care a precizat ca nu il va sustine pe Traian Basescu. "Daca dl. Antonescu doreste sa ne fie partener si prieten il asteptam. (...) Dl. Johannis este perfect pregatit pentru aceasta functie de prim-ministru. Am vorbit cu el in aceasta dimineata, este plecat din tara, vom avea o noua discutie", a spus Geoana, subliniind faptul ca este convins ca "ca acest contact" intre PSD si PNL, in vederea unei guvernari comune se va face "foarte rapid", existand deja obiective comune.

Cum se impart procentele in turul II

Cele peste 20 de procente luate de Antonescu pot transa fara probleme meciul in favoarea lui Geoana ori a lui Basescu. Facind abstractie de voturile liberalilor, bataia se poate duce pe cele 3 procente ale lui Oprescu, dar, dupa cum singur a recunoscut primarul general, analizele de sertar au dovedit ca majoritatea acestora vor fi adjudecate nu de Geoana, ci de Basescu, pentru ca apartin, in principiu, unor pesedisti suparati foc pe actualul lider al PSD, care nu concep sa se lase deturnati in favoarea lui, transmite Inpolitics.

Cele 3-4 procente ale lui Vadim si Kelemen Hunor sunt bune, si ele, dar au defectul ca se anuleaza reciproc: un candidat care va bate palma cu UDMR pierde voturile nationalistilor ardeleni si invers. In plus, ambele electorate vor fi profund demotivate sa mai iasa la vot de Sf. Nicolae in conditiile in care nu mai au nicio miza. Acesta e si explicatia scorului atit de mic obtinut, in premiera dupa 1989, de catre UDMR, grupare care lua, invariabil, 7% la alegeri. De aceasta data, pentru prima oara, maghiarii nu au mai avut motive reale sa iasa la vot, iar in turul doi nici atit nu vor mai fi motivati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.