In urma discutiilor de marti seara, cele trei partide din opozitie si minonaritatile politice au ajuns la concluzia ca interimatul ar putea fi asigurat pana la alegeri de un guvern de non-specialisti politici, condus de actualul primar al Sibiului, Klaus Johannis. Acesta a fost invitat la o discutie clarificatoare cu PSD, PNL si UDMR.
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri ca in urma unor discutii intre PSD, PNL, UDMR si minoritati s-a degajat concluzia unui Guvern de specialisti non-politici pana dupa alegeri, iar Klaus Johannis a fost invitat la o discutie clarificatoare cu aceste partide. Liderul social-democratilor nu a precizat daca intelegerea este una de principiu sau de un protocol politic, informeaza NewsIn.

"Am convenit ideea sustinerii unui prim-ministru independent si a unu Executiv alcatuit din specialisti neangajati politicpana la alegerea unui nou presedinte al Romaniei. Am invitat membrii formatiunilor politice pentru o noua runda de consultari maine la Senatul Romaniei. De asemenea, l-am invitat la Senat pentru o discutie clarificatoare pe primarul Sibiului, domnul Klaus johannis", a declarat Geoana, potrivit Realitatea.net.

Intrebat daca guvernul de specialisti non-politici a fost propus de el, presedintele PNL, Crin Antonescu a declarat: "Aceasta solutie, care nu mi-e draga deloc in principiu, cu Guvern de tehnocrati, este dupa parerea noastra, singura pentru acest moment. Iar apropo de cinci saptamani, sapte saptamani, doua luni cat are acest Guvern de guvernat optiunea mea este clara - un Guvern trebuie lasat sa guverneze cat performeaza la guvernare". Totodata, Antonescu este de parere ca un Guvern trebuie lasat sa conduca tara numai atat timp cat performeaza.

[S-a rupt coalitia. A ramas doar jumatate de Guvern; Noua structura a Guvernului Boc]

[Adio Boc 2! Guvernul a picat!]

[Presa externa: Guvernul roman a cazut din cauza fricii de Basescu]


PDL il sustine in continuare pe Emil Boc pentru functia de premier, ca sa continue reformele

"Pozitia PDL, pe care am prezentat-o si presedintelui Romaniei este aceea de a-l sustine pentru a fi investit, pentru a conduce un nou Cabinet (n.r. pe Emil Boc). PDL este solidar cu presedintele sau avand in vedere reformele pe care le-a inceput Guvernul Emil Boc si care doreste si este capabil sa le duca la bun sfarsit", a precizat vicepresedintele PD-L Gherghe Flutur. Declaratia lui Flutur a venit dupa ce liderii PDL au purtat o discutie de o ora si jumatate cu presedintele Traian Basescu.

Flutur a sustinut ca marti a iesit la iveala faptul ca PSD a avut o strategie atunci cand ministrii social-democrati au demisionat in bloc din Guvern. "PSD a avut o strategie pe care a desavarsit-o astazi, strategia de a creea haos si criza politica. Atunci cand puteau sa-si nominalizeze un ministru de Interne si cand putea fi inchisa problema politica PSD nu a urmarit asta, ci a urmarit sa se ajunga aici pentru a se creea o majoritate in campania electorala in prag de prezidentiale, sacrificand o tara pentru interesul lui Mircea Geoana", a spus viceliderul PDL.


Solutia Johannis

In cursul zilei de miercuri, este programata la ora 12.00 o intalnire cu liderii celor trei partide din opozitie si, se asemenea, cu Johannis. Tot miercuri, Mircea Geoana a anuntat ca ar urma sa mearga la Cotroceni pentru consultari cu seful statului, unde sa-i prezinte formula de guvernare agreata de opozitie.

Primarul Sibiului, Klaus Johannis, a plecat in jurul orei 9:30 spre Bucuresti pentru a negocia cu cele trei partide, PNL, PSD si UDMR, eventuala preluare a postului de prim ministru al Romaniei. La plecare, Johannis a declarat ca este mai convins decat ieri sa accepte functia de sef al Guvernului."Merg la Bucuresti sa negociez si important este ca sunt dispus sa renunt la functia de primar al Sibiului", a declarat Johannis. El nu a precizat clar daca va accepta un mandat doar pana la alegerile prezidentiale sau unul pe termen lung. "Negociez", a precizat primarul Sibiului, potrivit NewsIn. [Cine este Klaus Johannis?]




Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.