De acum blogger cu experienta, Adrian Nastase lanseaza in ultima postare o provocare: reglementarea spatiului online din Romania.
Argumentatia lui Nastase debuteaza, evident, cu o observatie de natura politica. Astfel aflam ca, odata cu momentul desfasurarii campaniei electorale a lui Traian Basescu in anul 2004, a aparut in spatiul romanesc, “gherila digitala” - “adica acel mijloc de campanie folosit pe internet, care simula o <<voce a poporului>> ce este alaturi de el (n.r. Basescu), dincolo de vocile cunoscute, asumate, din spatiul public”, noteaza Adrian Nastase. Sa intelegem ca Basescu ar fi un fel de Obama mai primitiv al spatiului romanesc?

Nu chiar, daca ar fi sa luam in considerare observatiile pesedistului Adrian Nastase. In Romania, internetul este “o tara a nimanui”, unde actioneaza o “gherila digitala”,<< acel un instrument cinic de promovare virala, ce eludeaza orice reguli si care, cel mai grav, inhiba, intr-o anumita masura, dezbaterile utile pe internet”>>, sustine acesta.

“Se poate, de pilda, ca o organizatie politica sa isi faca o echipa de 10-20 de baieti care, cu ajutorul unor softuri de monitorizare, sa identifice in timp real site-urile unde se vorbeste despre ceva care ii intereseaza si sa intervina cu comentarii manipulatorii de fiecare data, indiferent de continutul real al comunicarii”, arata bloggerul Nastase.

“In tarile occidentale, acolo unde exista probabil cea mai mare libertate, exista si institutii care asigura aceasta libertate. Institutii care se asigura ca si online sunt reguli, exista respect pentru celalalt si, mai ales, exista responsabilitate. Internetul poate fi un instrument periculos. Pentru cei care cred ca ziarele si televiziunile sunt controlate de moguli, internetul pare in continuare un teritoriu al nimanui, o zona de libertate absoluta. Doar ca, atunci cand intri in detalii, vezi ca aceasta “libertate” nu este atat de frumoasa pe cat o cred ce care se uita doar la suprafata”, sustine Adrian Nastase.

Fostul premier se arata in acelasi timp deranjat din cauza limbajului licentios caracteristic mediului online din Romania, unde, la adapostul unui pseudonim, fiecare se poate exprima cum vrea.

“In Romania ultimilor ani, comunicarea online a fost orientata tot mai mult spre schimburile violente de injuraturi intre echipe platite si oameni cu pareri preconcepute. Foarte putine sunt locurile in care dialogul e cu adevarat stimulat. Tine asta de calitatea umana? De nevoia de defulare. De nevoia de a arunca cu pietre peste gard? Poate. Dar cu siguranta tine, cu adevarat, de responsabilitate si de reguli”, subliniaza Nastase.

In post-scriptum, cititorii blogului lui Nastase, "mai inteligenti decat cititorii altora", sunt incitati: "Cam provocator postul asta. Nu-i asa?", noteaza politicianul.

Via www.inpolitics.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.