In perioada 23-29 martie 2009, are loc prima vizita de evaluare Schengen a Romaniei in domeniul Cooperararii politienesti.

Ministerul Administratiei si Internelor, prin Departamentul Schengen, coordoneaza organizarea acestei vizite. Scopul misiunii de evaluare consta in verificarea in teren a indeplinirii tuturor conditiilor necesare implementarii acquis-ului Schengen in domeniu, pentru dobandirea calitatii de stat Schengen cu drepturi depline.

Din echipa de evaluare fac parte experti din statele membre Schengen, un reprezentant al Comisiei Europene si un reprezentant al Secretariatului General al Consiliului UE. Seful echipei de evaluare este reprezentantul Republicii Cehe.

La finalul procesului de evaluare, expertii vor redacta un raport care va cuprinde concluziile si recomandarile echipei de evaluare. Acesta va fi ulterior aprobat in cadrul Grupului de lucru Evaluare Schengen, la Bruxelles.

In perioada 2009-2010, vor mai avea loc misiuni de evaluare Schengen in urmatoarele domenii: protectia datelor personale, vize, frontiere maritime, frontiere aeriene, frontiere terestre, SIS/SIRENE.

Orice stat care isi propune sa adere la spatiul Schengen trebuie sa treaca printr-un proces de evaluare. In acest context, trebuie sa faca dovada faptului ca a indeplinit toate conditiile necesare pentru a fi stat membru Schengen.

Procesul de evaluare Schengen este responsabilitatea Grupului de lucru Evaluare Schengen, care este format din reprezentanti ai statelor membre, Comisiei Europene si Secretariatului General al Consiliului UE.

Prima parte a procesului de evaluare consta in completarea unui chestionar extins, care este remis statului respectiv. Acest chestionar contine intrebari detaliate despre toate aspectele relevante pentru implementarea si aplicarea prevederilor Schengen. Raspunsurile la acest chestionar sunt discutate in cadrul Grupului de lucru Evaluare Schengen.

In momentul in care au fost obtinute suficiente informatii, sunt demarate vizitele de evaluare, pentru verificarea in teren a pregatirilor.

Echipele de experti intocmesc rapoarte de evaluare, care sunt discutate si aprobate in cadrul Grupului de lucru Evaluare Schengen.

Raportul final al Grupului de Evaluare Schengen este prezentat Consiliului UE, care adopta decizia prin care autorizeaza ridicarea controlului la frontierele interne.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.