O data cu retinerea lui Dinu Patriciu de catre Parchetul General, a fost mai clar decat oricand ca Alianta PNL-PD nu mai exista in acele momente decat in hartiile oficiale. Posibilitatea rupturii mariajului politic dintre liberali si democrati este insa mai veche, primele fisuri aparand in momentul impartirii portofoliilor din guvern, cand, evident, unora li s-a parut ca ceilalti au primit mai multe ministere si mai "consistente". Insa, din momentul in care Basescu a insistat sa ceara remanierea guvernamentala si sa critice "lipsa de fermitate" a premierului Tariceanu si incompetenta unora dintre ministrii liberali, intre PNL si PD n-a mai incaput nici un fel de comunicare. In week-end, presedintele Tineretului Liberal, deputatul Cristian Adomnitei, l-a atacat dur pe Basescu, spunand ca presedintele este "demagog" si "face jocuri politice", incercand astfel sa-si incite colegii.

Luni, la sedinta grupului PNL de la Camera Deputatilor, liderul Tineretului Liberal a fost felicitat cu entuziasm de liderii de grup, in frunte cu vicepresedintele Dan Radu Rusanu, care si-a exprimat satisfactia ca tinerii liberali "au avut curajul sa-i spuna lui Basescu adevarul verde-n fata".
Miercuri, Basescu si Tariceanu s-au intalnit pentru a transa situatia. Basescu i-a cerut lui Tariceanu mai mult decat sa faca remaniere sau sa accepte declansarea alegerilor anticipate.

Potrivit unor surse din conducerea liberala, presedintele i-ar fi spus premierului textual: "Daca nu-ti potolesti tu prietenii, ti-i potolesc eu!" "Prietenii" la care s-a referit Basescu erau, se pare, secretarul general al Guvernului, Mihai Voicu, si Vlad Moisescu, seful corpului de consilieri ai premierului Tariceanu, a caror activitate i se pare presedintelui mult prea asemanatoare cu cea a fostilor ministri pesedisti. Pe lista liberalilor pusi la index de Basescu (dupa ce a aflat despre unele interese economice cam dubioase ale acestora), potrivit informatiilor vehiculate in PNL, s-ar mai afla si Dan Radu Rusanu, care a facut exces de zel din a da din coate pentru a ajunge ministru de Finante.

In aceeasi zi de miercuri, liberalii s-au adunat la Snagov, sub pretextul unui "sprit de socializare", dezbatand insa aprins situatia in care s-au trezit - adica bagati in corzi de presedinte.

"Am rebotezat "Alianta D.A.! Acuma ii zice "Alianta PA"!", ne-a declarat unul din liderii marcanti ai partidului, precizand ca liberalii participanti si-au exprimat regretul ca "n-au avut la indemana un democrat pentru a-l arunca in Lacul Snagov, sa se racoreasca". Supararea oamenilor lui Tariceanu a fost amplificata si de faptul ca, dupa cum declara ei, PD a inceput sa poarte discutii cu anumiti parlamentari ai PNL pentru a-i convinge sa se inscrie in viitorul partid popular care se va naste dupa Conventia Nationala a democratilor, din 25 iunie.

Dupa spritul de la Snagov a venit ziua de joi, cand principalul finantator al PNL, Dinu Patriciu, a fost retinut la Parchet 14 ore. Inca de la intrarea sa pe usa Parchetului s-a vorbit in culisele politice ca va fi cu siguranta arestat, zvonul inducand in sanul liberalilor o tensiune de nedescris, unii dintre ei spunand ca "se simt tinte vii" (de ce oare?). Patriciu a fost arestat dupa miezul noptii, dimineata zilei de ieri marcand momentul in care liberalii i-au declarat practic razboi presedintelui Basescu. In absenta lui Tariceanu, plecat in Suedia cam la fel cum si-a pus generalul Stanculescu piciorul in ghips, liderii PNL au acuzat arestarea lui Patriciu ca fiind "un abuz" si au insinuat ca aceasta a fost facuta la comanda politica. Ludovic Orban, presedintele PNL Bucuresti, sustinea ca Dinu Patriciu ar fi fost pus sa dea declaratia de faptuitor in dosarul pentru care a fost audiat de-abia dupa ce s-a dat ordonanta prezidentiala pentru retinere.

"A scris 65 de pagini dupa ce venise ordinul de retinere. Este foarte dubios ca arestarea a venit dupa ce Talpes a fost la Cotroceni, zilele trecute, pentru ca Dinu Patriciu este cercetat in baza sesizarii facute de Talpes. Este un abuz fara precedent care descalifica Justitia romana si procurorii implicati in acest caz", a spus Orban. De asemenea, vicepresedintele PNL, Puiu Hasotti, a spus ca "o audiere de 14 ore este exagerata", iar Dinu Zamfirescu, unul dintre apropiatii lui Patriciu, s-a trezit si el acuzand ca arestarea omului de afaceri ar fi "abuziva" si ca "au existat presiuni politice foarte mari din partea cercurilor din jurul fostului presedinte Ion Iliescu si poate din partea altora" (!!!).

Pozitia oficiala a PNL, comunicata prin intermediul Biroului de presa, este destul de tupeista in conditiile date. Liberalii cer "sa afle cat mai curand motivele retinerii domnului Dinu Patriciu" si spun ca arestarea acestuia nu se justifica si este ilegala deoarece, "conform legislatiei in vigoare, o astfel de masura se justifica doar daca cel in cauza avea intentia sa fuga din tara sau sa distruga dovezi". PNL ii ia apararea lui Dinu Patriciu, spunand ca acesta "si-a dovedit respectul fata de statul de drept si fata de institutiile acestuia, prezentandu-se de fiecare data cand a fost chemat la audieri de anchetatori".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.