Multe dintre declaratiile de avere ale noilor deputati, facute publice pe pagina de Internet a Legislativului, tin de Cartea Recordurilor. Probabil cea mai mare din istoria declaratiilor de avere este cea a deputatului PSD Robert Negoita. Se intinde pe nu mai putin de 72 de pagini.

Averea lui Robert Negoita este impresionanta, cel putin la capitolul imobiliar. Potrivit declaratiei de avere, publicata pe site-ul Camerei Deputatilor, social-democratul are in proprietate 1.599 de apartamente in Popesti-Leordeni, cu o valoare impozabila de 109.352.410 euro. La acestea se adauga aproape 17.000 de metri patrati de parcaje, la aceeasi adresa, suprafata evaluata de titular la peste 78 milioane de euro, relateaza Adevarul.

Tanarul dezvoltator imobiliar detine alte patru case de locuit in Voluntari si Constanta, un spatiu de productie in Afumati si un subsol de bloc in Bucuresti. Din declaratia de avere rezulta ca Negoita a vandut, in 2007 si 2008, 578 de apartamente si locuri de parcare, cu preturi cuprinse intre 40.000 si 130.000 de euro.

Nici la capitolul terenuri deputatul nu sta rau, el fiind proprietarul a 52 de loturi intravilane si arabile in Popesti-Leordeni, Voluntari, Afumati, Bucuresti si Constanta, cu valoare de impozitare de pana la doua milioane de euro.

Ingropat in datorii

Situatia depozitelor si a conturilor bancare ale lui Robert Negoita nu este la fel de spectaculoasa precum cea a datoriilor. Cel mai "gras" cont a fost deschis in luna ianuarie a anului trecut si are o valoare declarata de 1,1 milioane de euro. In schimb, impru­mu­turile con­tractate la di­ferite institutii de creditare in­su­meaza fabuloasa suma de 40 milioane de euro.

In documentul postat pe site-ul Legislativului se mai arata ca Negoita nu are in proprietate niciun autovehicul si ca a mai castigat 8.447 de lei ca angajat al unei societati comerciale si alti 1.399 de lei din inchirierea a doua apartamente in Bucuresti si Constanta.

A fost ales deputat in colegiul numarul 1 din Teleorman, sub "aripa" baronului local Liviu Dragnea. Este pe primele locuri in lista milionarilor Romaniei. In prezent, este vicepresedinte al TSD si coproprietar alaturi de fratele sau, Ionut, al unuia dintre cele mai active grupuri de firme din domeniul imobiliar.

Potrivit Cotidianul, unul dintre cei mai bogati parlamentari romani este Silviu Prigoana (PDL), care are o avere cotata de revista "Capital" la 150-160 de milioane de dolari. Din declaratia de avere a deputatului PDL, care se intinde pe numai 12 pagini, rezulta ca acesta este proprietar a 20 de terenuri, 8 case si 3 apartamente. Prigoana este un colectionar de invidiat. Colectia de cutii muzicale este declarata la 100.000 de euro, fiind mai mare decat cea de tablouri, de 50.000 de euro. In total, colectiile lui Prigoana au o valoare de 410.000 de euro. Detine nu mai putin de 24 de conturi in lei, euro si dolari deschise la mai multe banci din Romania sau SUA. In plus, Prigoana a imprumutat peste 60 de persoane fizice sau juridice cu sume care se ridica la 3.300.000 de lei si la aproximativ un milion de euro. De asemenea, Prigoana are contractate mai multe credite in valoare de multe milioane de euro, dolari si lei, dintre care unul luat de la Bank of America.

Pentru Adrian Nastase (PSD) jumatatea a doua a anului care se incheie a fost una in care s-au facut foarte multe plati. Probabil pentru campania electorala sau pentru avocati. Din conturile liderului PSD au disparut, din iunie 2008 si pana in decembrie, circa 117.000 de euro si 128.000 de dolari. Adrian Nastase n-a dorit sa ofere explicatii.

Fostul premier Calin Popescu Tariceanu este cel mai bogat dintre deputatii PNL. In ceea ce priveste bunurile imobiliare, el nu detine terenuri, dar are un apartament si doua case de vacanta, valoarea de impozitare a acestora fiind de 744.470 lei. Tariceanu este lider al liberalilor la capitolul masini. Are cinci, dar patru dintre ele intra in categoria celor de epoca, iar cea mai noua este fabricata in 1986. "Perla" colectiei o reprezinta un Citroën din 1955. La capitolul active, Tariceanu pariaza mai mult pe dolar, avand un depozit de 363.505 dolari, in timp ce depozitul in euro este de doar 21.235. In lei, el are un depozit in valoare de 563 lei. Tot aici Tariceanu mai urmeaza sa produca bani din creante si profit nerepartizat in valoare totala de peste 6,5 milioane de lei. La plasamente, Tariceanu are actiuni in valoare de 376.781 lei. La capitolul venituri, pe anul fiscal 2007, Tariceanu a obtinut 62.075 lei din salariul de premier, dar a fost intrecut de sotia sa, care a scos din avocatura 238.031 lei. Tot la capitolul venituri, fostul premier a incasat 2.146.204 lei dividente aferente anului 2003 de la una dintre firmele unde este actionar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.