Premierul Calin Popescu Tariceanu le-a cerut parlamentarilor, miercuri, sa fie responsabili atunci cand vor discuta OUG privind amanarea majorarii salariilor din educatie, explicand ca aplicarea cresterii salariale va duce economia nationala intr-o criza pe care tara nu a mai cunoscuta dupa 1990, relateaza NewsIn

"Important este ca, atunci cand Parlamentul legifereaza in domenii economice, sa se tina seama de implicatiile, de costurile pe care legile le antreneaza. Ar fi bine ca cei care in Parlament in zilele urmatoare vor discuta ordonanta sa-si scoata ochelarii cu care au lucrat cand au legiferat si sa citeasca putin ceea ce presa relateaza despre efectele pe care criza economica mondiala le are si in Romania", a declarat primul-ministru miercuri seara la Galati, oferind drept exemplu situatia inregistrata la Combinatul de Otel din Targoviste, unitate care a anuntat ca va trimite in somaj tehnic 3.000 dintre cei 3.700 de angajati, transmite corespodnentul NewsIn.

Premierul Tariceanu a catalogat drept "antieconomica" o eventuala respingere de catre Parlament a OUG privind amanarea pana la 1 aprilie 2009 a cresterii cu 50% a salariilor din educatie, cu consecinta aplicarii imediate a majorarii. "In contextul in care in Romania au inceput sa fie intreruperi de lucru, sa fie oameni trimisi in somaj, nu exista masura mai antieconomica decat sa marim salariile intr-un sector de bugetari. Salariile bugetarilor sunt asigurate de veniturile care se incaseaza la buget din taxele si impozitele pe care le platesc salariatii si intreprinderile.In conditiile in care vom avea disponibilizari si in care veniturile vom scadea, noi majoram cheltuielile. Daca cineva poate sa imi explice care este logica simpla, nu economica, care este ecuatia aritmetica care intretine aceasta relatie, atunci ma dau batut", a spus Tariceanu. "Pana la proba contrarie, sustin ca in acest moment majorarea salariilor cu 50% este o aberatie economica si nu va face decat sa duca economia romaneasca intr-o criza cum n-am mai vazut din 1990 incoace", a adaugat seful Executivului.

Pentru a evita acest scenariu, Tariceanu le-a cerut parlamentarilor sa abandoneze populismul si demagogia si sa dea dovada de responsabilitate. "Atentionez pe toti cei care vor merge sa discute in Parlament aceasta ordonanta si le cer responsabilitate, pentru ca responsabilitate in Romania nu trebuie sa aiba numai Guvernul, iar partidele din opozitie sa faca dovada celui mai desantat populism si a demagogiei caracteristice partidelor de stanga. Avem cu totii o responsabilitate pe care eu mi-am asumat-o in pofida unui cost politic, impreuna cu colegii mei. Dar cred ca nu putem sa lasam ca niste oameni care nu au decat un singur obiectiv, si anume acela de a castiga cu orice pret alegerile, sa legifereze in dispretul legilor economiei de piata si sa creada ca pot sa vanda inclusiv cetatenii pentru ca atunci viitorul intregii tari va fi in pericol, nu numai a unei categorii sociale", a incheiat premierul Calin Popescu Tariceanu.

Liderul PNL a participat, miercuri seara, la un miting electoral intr-unul din cartierele muncitoresti din Galati, unde i-a prezentat pe liberalii care candideaza la Camera Depuatilor si la Senat in acea zona a municipiului. Vicepresedintii Victor Paul Dobre si Paul Pacuraru au participat, de asemenea, la evenimentul electoral, care a atras in jur de 150 de persoane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.