Republica Moldova reproseaza Ucrainei ca a facut deversari controlate fara sa o informeze, agravand astfel situatia in zonele inundate de Nistru. Lipsa de comunicare pe care Ucraina o intensifica in aceste momente de criza, ar fi putut avea urmari extrem de grave, inclusiv pierderea de vieti omenesti

Potrivit unui comunicat de presa al Guvernului, care citeaza ofiterul de presa al Departamentului pentru situatii exceptionale, Tatiana Corceac, pompierii au lucrat in regim non-stop, reusind sa evite mai multe tragedii. Astfel, 18 copii din Centrul de plasament din orasul Soroca au fost evacuati de urgenta.

Echipele de interventie au salvat sase persoane, dintre care doi copii, prinse de apa in apropierea satului Molovata, Dubasari, iar alte sase au fost recuperate de pe o pluta improvizata din apele involburate ale raului Nistru, informeaza NewsIn.

Autoritatile moldovene sunt in stare de alerta, avand deja pregatite doua avioane, camioane, buldozere si tehnica grea pentru alte eventuale interventii de urgenta pentru evacuarea sinistratilor. Acestia vor fi cazati in scoli si alte institutii publice, care ar urma sa fie aprovizionate de autoritatile centrale si locale cu lenjerie, haine, apa potabila, produse alimentare.

"Aceasta nu e situatie de rand, e situatie de alerta, e situatie de criza, noi trebuie sa facem tot ce este necesar. O sa ne luptam pana la urma cu lopetile in mana, cu sacii cu pamant, cu tot ce trebuie, ca sa facem sa fie bine"
, a declarat presedintele, Voronin.

Republica Moldova acuza Ucraina
Presedintele societatii Apele Moldovei, Veaceslav Iordan, a declarat ca Ucraina a efectuat deversari controlate de la barajul de la Novodnestrovsk fara a anunta autoritatile din Republica Moldova, iar viiturile provocate astfel au marit debitul raului Nistru si au agravat situatia in zonele inundate.

Au fost evacuati, fara informarea autoritatilor de la Chisinau, 4.000 de metri cubi de apa de la barajul de la Novodnestrovsk, in conditiile in care orice deversare de peste 2.500 de metri cubi trebuie coordonata cu autoritatile moldovene.

Presedintele Vladimir Voronin a insistat asupra necesitatii intensificarii dialogului cu autoritatile din Ucraina, pentru identificarea solutiilor comune de evacuare a apelor. Barajele din Republica Moldova - Dnestrovsk, Dubasari si Costesti - lucreaza la capacitati de sase-sapte ori mai mari fata de regimul obisnuit de lucru. Voronin a cerut de asemenea o mai buna conlucrare cu autoritatile ucrainene si romane, "pentru a fi pregatiti mai bine".

Romania isi trimite expertii in Ucraina
Si Romania are de reprosat la capitolul comunicare, ministrul roman de interne Cristian David criticand comunicarea dintre autoritatile romane si cele ucrainene in ceea ce priveste inundatiile. "Din pacate, comunicarea este in continuare foarte saraca. Nu avem informatii care ne-ar putea asigura tocmai aceasta prevenire din timp a populatiei cu privire la eventualele efecte si consecinte. Nu avem informatii suficiente despre ceea ce se intampla in partea ucraineana, in asa fel incat masurile pe care noi sa le dispunem sa fie in consecinta", a spus ministrul de interne, aflat in zona calamitata.

Romania a cerut Kievului sa-si dea acceptul pentru ca o echipa de experti hidrologi romani sa se deplaseze in zonele afectate de inundatii din Ucraina, pentru a face o evaluare a situatiei. Ministrul afacerilor externe Lazar Comanescu a avut luni dupa-amiaza o intrevedere cu ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Markiyan Kulyk, caruia i-a transmis propunerea Romaniei de realizare a unei evaluari comune de catre specialistii romani si ucraineni a situatiei, a posibilelor evolutii hidro-meteorologice si a masurilor care pot fi luate in continuare, informeaza un comunicat al MAE.

VIDEO: Inundatiile genereaza si scandaluri politice (Sursa: Antena 3)


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.