Reverendul Jose Gabriel Funes, directorul Observatorului de la Vatican, declara ca datorita marimii universului este posibil sa existe si alte forme de viata in afara Pamantului, unele chiar inteligente.
Astronomul-sef de la Vatican, parintele Gabriel Funes a afirmat intr-un articol ca fiintele inteligente create de Dumnezeu ar putea sa traiasca si in alte locuri in afara de pamant.

Intr-un articol publicat in Osservatore Romane, revista oficiala a Bisericii Catolice, preotul afirma chiar ca extraterestrii ar putea fi fiinte fara pacat, iar credinta in Dumnezeu nu ar impiedica in niciun fel cercetarea formelor de viata extraterestra, informeaza BBC.

„Ca astronom, cred in continuare ca Dumnezeu este creatorul Universului”, a explicat Funes, preotul iezuit care conduce observatorul Vaticanului de la Castel Gandolfo, numit Specola, situat in apropiere de Roma.

Parintele Funes a declarat ca, in pofida faptului ca multi astronomi „nu au pierdut nici o ocazie” de a-si proclama public ateismul, este un „mit ca astronomia favorizeaza o viziune ateista a lumii”. El crede ca astronomia „nu favorizeaza o viziune a lumii fara Dumnezeu. De fapt, este posibil ca cei care lucreaza la Specola sa fie martori ai faptului ca este posibil sa crezi in Dumnezeu si sa lucrezi in cercetarea stiintifica in mod serios”,relateaza Gandul.

Potrivit Ziua, astronomul a precizat ca "este posibil sa crezi in Dumnezeu si in extraterestri. Crestinii pot admite existenta altor lumi si a altor forme de viata, chiar si a celor mai evoluate decat noi, pamantenii, fara ca astfel sa puna sub semnul intrebarii credinta in Creatie, Intrupare sau in Mantuire".

Parintele-astronom este de parere ca asa cum pe Pamant exista o "multitudine de fiinte", asa pot exista "si alte creaturi facute de Dumnezeu, inclusiv unele inteligente. Nu putem pune limite libertatii creative a lui Dumnezeu. Sfantul Francisc din Assisi a descris celelalte creaturi de pe Pamant ca pe fratii si surorile noastre, asa ca de ce nu putem vorbi si noi despre fratii nostri extraterestri? Si ei pot fi o parte a creatiei lui Dumnezeu". El este convins ca extraterestrii, ca si oamenii, pot beneficia de mantuirea oferita de Iisus Hristos, precum si de "mila Domnului".

Intrebat in legatura cu delicata chestiune teologica pusa de pacatul originar care apasa asupra speciei umane si de nevoia de mantuire ce decurge din aceasta, iezuitul a avansat ideea ca, "daca exista alte fiinte inteligente, nu se poate spune ca ele au nevoie de mantuire". Probabil ca "ele au ramas in deplina amicitie cu creatorul lor" fara sa fi comis pacatul originar, a explicat Parintele Funes. In caz contrar, "intruparea (venirea pe Pamant a lui Hristos, fiul lui Dumnezeu si Dumnezeu intrupat, pentru a rascumpara pacatele oamenilor) are importanta si pentru ei, a estimat iezuitul, deoarece "intruparea este un eveniment total unic".

In calitate de astronom, el a spus ca cea mai plauzibila teorie care infatiseaza nasterea universului este cea a Big-Bang-ului, insa este de parere ca nici aceasta explicatie nu pune piedici credintei in Dumnezeu. „Dumnezeu este creatorul lumii. Exista un plan in spatele creatiei. Nu suntem copiii unui accident. Dumnezeu este creatorul universului, iar noi nu suntem produsul unei intamplari, ci copiii unui parinte bun, care are in minte un proiect de iubire pentru noi“, a declarat Jose Gabriel Funes, argentinian de origine, informeaza Cotidianul.

Ministerul Apararii britanic a facut publice dosarele secrete privind OZN-urile si fenomenele paranormale.

Dosarele contin povestiri incredibile cu omuleti verzi, dar si intamplari confirmate de politisti si piloti. Opt dosare cu privire la OZN-uri au fost facute publice de catre Arhivele Nationale ale Marii Britanii. Multe din fenomenele prezentate sunt greu de explicat.

Potrivit documentelor, ofiteri de politie si controlori de trafic au vazut obiecte misterioase pe cer deasupra Marii Britanii, relateaza „The Telegraph". Dosarele cuprind de la povestiri incredibile despre omuleti verzi pana la povesti confirmate de politisti si piloti despre obiecte zburatoare neidentificate. Toate documentele din dosarele declasificate au fost inregistrate oficial de baze aeriene si sectii de politie si adunate de Ministerul Apararii intre anii 1978 si 2002.

Raport secret al controlorilor de trafic

In viitorii cinci ani, urmeaza sa mai fie date publicitatii inca 150 de dosare cu privire la OZN-uri. Nick Pope, care a lucrat timp de 21 de ani la Ministerul Apararii si s-a ocupat de investigarea aparitiilor misterioase, a declarat ca multe din obiectele zburatoare neidentificate „sunt probabil rezultatul unor erori de identificare, dar unele fenomene sunt greu de explicat".

Un raport intocmit de trei controlori de trafic cu experienta arata ca s-a incercat „intrarea in legatura" cu un OZN care a atins pista de aterizare. Incidentul a avut loc pe 19 aprilie 1984, pe un aeroport din estul Angliei, dupa cum informeaza Adevarul.

Potrivit datelor relatate, trei controlori de trafic aerian neexperimentati coordonau un avion usor care se pregatea sa aterizeze pe pista 22, cand au observat o lumina care se apropia de cealalta pista. Obiectul neidentificat a atins razant pista, apoi s-a indepartat cu o viteza incredibila, intr-o ascensiune aproape verticala. Cei trei au descris obiectul ca fiind „un glob stralucitor de lumina argintie“. „Martorii doresc sa ramana sub anonimat, pentru ca integritatea lor sa nu fie pusa sub indoiala“, se mai mentioneaza in raport.

Au mai existat cazuri in care reprezentanti ai industriei aviatice au vazut OZN-uri, printre ele numarandu-se un echipaj al unui elicopter Sea King care a inregistrat pe radar, in septembrie 1985, doua obiecte care se deplasau cu aproape 6.500 de kilometri pe ora.

Un an mai devreme fusese randul a trei politisti londonezi sa dea nas in nas cu un posibil obiect extraterestru. Chemati in legatura cu un obiect suspicios care isi facuse aparitia pe cer, ei au putut observa „o lumina intermitenta, cu o cupola deasupra si una dedesubt“, la care s-au uitat cu ajutorul unui binoclu.

„L-am observat timp de o ora. In aceasta perioada s-a deplasat haotic in lateral, in sus si-n jos, dus-intors, fara sa se aventureze prea departe de punctul initial“, au declarat politistii, care au si desenat obiectul. O declaratie socanta este cea a unui cuplu din nord-estul Angliei, ai carui membri au sustinut ca ar fi vizitat o serie de baze britanice ale unor extraterestri de culoare verde. La fel de bizara este povestea unui alt concetatean, care a povestit ca niste extraterestri i-au ingaduit sa le viziteze nava.

Francezii, cei mai curiosi

Mai harnici decat britanicii, in desecretizarea informatiilor despre OZN-uri au fost vecinii lor de peste Canalul Manecii, francezii. In primavara anului trecut, Agentia spatiala franceza a scos la iveala 30 de ani de monitorizari ale obiectelor zburatoare, pe care le-a postat pe site-ul oficial.

Au rezultat peste 100.000 de pagini care ating inaltimea unui bloc de trei etaje. Documente indosariate de francezi cuprind procese-verbale ale jandarmeriei, schite ale martorilor, dar si secvente audio si video care insumeaza in total 1.600 de observatii, reunite in 3.000 de procese-verbale la care au contribuit peste 6.000 de martori. Numai 10% dintre cazuri au putut fi explicate in totalitate.

In SUA, desecretizarea se face mai anevoios, documentele fiind scoase la lumina pe rand, pe baza legii accesului la informatii. Peste Ocean, studiile au inceput inca din anii ’40, fiind dirijate de guvern, in timp ce in Spania anchetele au fost initiate de armata. In fosta URSS, demersul a fost facut de serviciile secrete, iar in Chile, curajul a apartinut societatii civile.