Un tribunal din nordul Afganistanului a condamnat la moarte un jurnalist afgan arestat in octombrie sub acuzatia de "blasfemie", au anuntat ieri surse oficiale, relateaza NewsIn.

Familia lui Perwiz Kambakhsh, in varsta de 23 de ani, a primit ieri notificarea privitoare la condamnare, a spus fratele reporterului, si el jurnalist, Yaqoub Ibrahimi. Potrivit acestuia, procesul a avut loc cu usile inchise si jurnalistul nu a avut avocat.

"In baza infractiunilor comise de Perwiz Kambakhsh, tribunalul l-a condamnat la cea mai aspra pedeapsa, pedeapsa cu moartea", a spus procurorul adjunct al provinciei. Tanarul a fost arestat la 27 octombrie pentru ca a distribuit un articol "insultator pentru islam si a interpretat eronat versete din Coran" unor colegi de facultate, potrivit justitiei.

Tanarul, student la Universitatea din Balkh si reporter la un ziar local, a respins condamnarea si va face apel. Nu el este autorul articolului incriminat, ce prezinta o interpretare a unor versete din Coran privitoare la drepturile femeilor, au spus confratii sai. "A citi un articol nu este un pacat. Cerem eliberarea sa imediata", a spus Asociatia jurnalistilor independenti afgani. Potrivit acestuia, arestarea jurnalistului are legatura cu "articole critice" scrise de fratele sau la adresa autoritatilor locale.

Organizatiile internationale pentru apararea jurnalistilor au protestat vehement. Reporters Sans Frontieres si Federatia Internationala a Jurnalistilor Asia-Pacific s-au adresat presedintelui Hamid Karzai. Reporters Sans Frontieres i-a reamintit sa "intervina cat mai rapid pentru ca ireparabilul sa nu fie comis".

"Suntem socati de aceasta decizie luata in graba si fara nicio grija pentru dreptul si libertatea de exprimare", potrivit organizatiei. Federatia a condamnat ferm sentinta si a criticat "refuzul reprezentarii legale" a acuzatului, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.