Pentagonul a cerut fonduri Congresului american, pentru a satisface "o nevoie operationala urgenta" de a modifica bombardierele de tip B-2, cu scopul de a lansa bombe experimentale antibuncar foarte puternice.

Aviatia americana cere aproape 88 de milioane de dolari pentru a incheia procesul de dezvoltare al acestei bombe ghidate prin satelit, cu o greutate de aproximativ 13,6 tone, si pentru a modifica bombardierele B-2 pentru a o putea transporta, a declarat un purtator de cuvant.

Aceste cheltuieli sunt incluse in cererea de suplimentare a bugetului cu 42,3 miliarde de dolari prezentata Congresului, de administratia Bush, pentru finantarea "razboiului impotriva terorismului" si ridica o serie de intrebari in legatura cu dorinta de a face operationala cat mai repede aceasta bomba, cel mai mare proiectil ghidat prin satelit din arsenalul american.

Unii experti sunt de parere ca bomba, numita si "Marea Albastra", a fost conceputa pentru a distruge complexele nucleare subterane din Iran.

"Stiu ca au devenit interesati de bomba, la scurt timp dupa ce iranienii au inceput sa ingroape complexul vast de imbogatire a uraniului de la Natanz", a declarat John Pike, director la GlobalSecurity.Org., specializat in probleme militare.

Bomba este in prezent in curs de dezvoltare de catre constructorul Boeing, in cadrul unui contract cu Agentia de Aparare pentru Reducerea Amenintarii (DTRA), care expira la sfarsitul anului fiscal.

Un prim test a fost efectuat in luna martie, intr-un tunel a DTRA de la o baz'aa militara din New Mexico, iar testele la bordul bombardierelor B-52 sunt prevazute sa aiba loc in lunile noiembrie 2007 si iulie 2008.

Din suma ceruta, 83,5 milioane de dolari sunt destinati pentru a construi bomba, iar 4,2 milioane de dolari pentru a modifica aparatele B-2, a afirmat un purtator de cuvant al aviatiei, dupa cum informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.