UE a facut apel la "toate partile" implicate in criza din Marea Chinei de Est sa ia toate masurile necesare pentru "calmarea situatiei".

Fara sa nominalizeze China, Japonia sau Taiwanul, sefa diplomatiei UE, Catherine Ashton, a cerut, intr-un comunicat scurt, "tuturor partilor implicate" sa caute "o solutie pasnica si mutuala", in conformitate cu dreptul international si Conventia Natiunilor Unite privind dreptul marii, pentru "clarificarea bazei revendicarilor lor".

"UE face apel la toate partile sa ia masuri pentru calmarea situatiei", conchide comunicatul.

Criza sino-japoneza din Marea Chinei de Est s-a agravat marti odata cu sosirea a opt nave ale pazei de coasta taiwaneze si a zeci de vapoare de pescuit in apele teritoriale japoneze in largul arhipelagului Senkaku, care apartine Japoniei, dar care este revendicat de Beijing si Taipei sub numele de Diaoyu, scrie MEDIAFAX.

Tensiunile au crescut brusc la inceputul lunii septembrie, dupa ce Guvernul japonez a cumparat trei dintre insulele din arhipelag de la proprietarul lor nipon. Imediat, Beijingul a decis sa trimita nave spre micul arhipelag, in timp ce in China au avut loc manifestatii antijaponeze, uneori violente.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.