Consiliul de Securitate al ONU a adoptat sambata in unanimitate o rezolutie care autorizeaza trimiterea a 300 de observatori in Siria, fiind vorba de o initiativa a secretarului general Ban Ki-moon.

Observatorii vor fi trimisi "pentru o perioada initiala de 90 zile" pentru a supraveghea incetarea ostilitatilor si aplicarea celorlalte puncte din planul de pace propus de emisarul special al ONU si al Ligii Arabe, Kofi Annan, transmit agentiile internationale de presa, citate de jurnalul.ro.

Observatorii vor trebui desfasurati pe teren rapid, actiune ingreunata de faptul ca armistitiul dintre armata siriana si insurgentii care incearca sa-l inlature de la putere pe presedintele Bashar al-Assad este incalcat in mod constant.

Rezolutia adoptata sambata cere guvernului de la Damasc "sa vegheze la buna desfasurare" a misiunii si in special sa asigure observatorilor "libertatea de circulatie si accesul deplin" in toate zonele tarii, "o comunicare neingradita" si "garantii de securitate".

Unele state europene au cerut ca in textul rezolutiei sa se includa si amenintarea instituirii unor noi sanctiuni impotriva Siriei, daca armata sa nu se va retrage din orase, dar aceasta solicitare nu se regaseste in rezolutia votata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.