Forta NATO din Kosovo (KFOR) prin suplimentarea efectivelor sale la frontiera dintre Kosovo si Serbia in urma unor confruntari sangeroase, creeaza un nou conflict in aceasta regiune, a apreciat ambasadorul rus la Alianta Nord-Atlantica Dmitri Rogozin.

"Este o alta greseala pe care NATO o face, provocand un alt conflict in Balcani", a declarat Rogozin. Potrivit unor martori, KFOR a mobilizat miercuri vehicule blindate, a instalat saci cu nisip si sarma ghimpata in jurul punctului de trecere a frontierei de la Jarinje, la aproximativ 100 de kilometri de capitala kosovara Pristina. NATO a sporit masurile de securitate la frontiera la o zi dupa confruntarile din zona, in urma carora au fost raniti 16 sarbi kosovari si patru membri KFOR, relateaza MEDIAFAX.

NATO, de partea statului Kosovo si Albaniei

"Se pare ca acesti colegi ai mei de la NATO nu au nicio idee care ar putea fi consecintele implicarii lor in conflict"
, a continuat el. "In loc sa adopte o pozitie neutra, in acord cu rezolutia Consiliului de Securitate al ONU, ei au luat partea Kosovo-Albania. Pe scurt, NATO blocheaza singurul drum dintre sarbii kosovari si Serbia. Trupele internationale de mentinere a pacii sunt implicate in conflictul civil din nordul regiunii", a adaugat el.

Pe de alta parte, Rogozin a acuzat Alianta Nord-Atlantica de faptul ca nu vrea sa discute situatia din Kosovo sau sa investigheze acest ultim incident. "Se ascund in spatele unor vorbe goale", a declarat ambasadorul rus la NATO.

"Suntem martori ai unor minciuni sfruntate despre ce fel de masuri au fost luate impotriva populatiei civile din Kosovo. Ni s-a spus ca sunt utilizate doar gloante de cauciuc si gaze lacrimogene. Dar potrivit informatiilor de la un spital, toti ranitii au rani impuscate. Iar doctorii din Mitrovita s-au plans de bombardarea ambulantelor care transportau raniti din zona de conflict", a declarat Rogozin pentru Interfax. Rusia a cerut ca NATO sa formeze o comisie pentru a investiga incidentele, dar solicitarea a fost ignorata, a mai spus acesta.

De asemenea, John Laughland, un oficial de la Institutul pentru Democratie si Cooperare din Paris, a declarat ca mobilizarea trupelor KFOR a reactivat un "conflict inghetat".

Citeste si:
Istoric: Ce rol are Rusia în conflictul Serbia-Kosovo
Istoric: Ce rol are Rusia în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.