Mustafa Abdeljalil, liderul Consiliului National de Tranzitie (CNT), organismul politic al rebelilor libieni, a declarat ca in Libia vor fi organizate alegeri in opt luni.

"In opt luni vor avea loc alegeri legislative (...) si prezidentiale. Vrem un Guvern democratic si o Constitutie dreapta. Mai ales, nu vrem sa fim mai izolati de lume decat am fost pana in prezent", a afirmat el, potrivit MEDIAFAX.


"«Noua Libie» trebuie sa fie o tara diferita de trecut si fondata pe principiile libertatii, egalitatii si fraternitatii", a subliniat el.

In ceea ce priveste soarta lui Muammar Gaddafi, "opinia dominanta printre membrii CNT este ca acesta si banda lui sa fie judecati in Libia", a declarat el. "In cadrul unui proces echitabil, dar care trebuie sa aiba loc in Libia", a insistat el. Marti, liderii UE au sustinut ca Gaddafi sa fie predat Tribunalului de la Haga, potrivit euobserver.

"Pentru aceasta, vrem sa fie capturati in viata si tratati diferit fata de modul in care colonelul isi trata adversarii. El va ramane in memorie doar pentru crimele, arestarile si asasinatele politice pe care le-a comis", precizeaza el.

  • Epoca lui Gaddafi, incheiata

"Epoca lui Gaddafi s-a incheiat, chiar daca totul se va sfarsi doar cu capturarea sa si condamnarea lui pentru crimele pe care le-a comis", explica el. "Mai sunt inca zone de rezistenta in oras (Tripoli) si o mare concetrare de trupe in regiunea Sirt, fieful istoric al liderului", adauga el.

Intrebat despre atitudinea CNT fata de alte tari, liderul consiliului a raspuns: "Vreau sa confirm ca noua Libie va avea relatii puternice cu celelalte tari, fondate pe respect reciproc si cooperare. Vom fi un membru activ al comunitatii internationale si vom respecta toate tratatele semnate in trecut".

"In plus, ne vom asigura ca tara respecta drepturile omului si statul de drept si ca va contribui la stabilizarea pacii si la securitatea internationala", afirma el.

Citeste si:
Ponta a comparat Romania cu Libia. Afla reactia PDL
Ponta a comparat Romania cu...

"Libia de dupa Gaddafi va avea relatii speciale cu tarile care au sustinut lupta noastra de eliberare de la inceput. Printre acestea figureaza, evident, Italia", precizeaza el.

Seful Guvernului italian Silvio Berlusconi urmeaza sa aiba o intrevedere, joi, la Milano cu numarul doi al rebeliunii libiene, Mahmoud Jibril.

Luni, Berlusconi i-a cerut colonelului Gaddafi, cu care avea relatii privilegiate, sa se predea pentru a-si "scuti poporul de noi suferinte".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.