Agenti ai CIA au fost mobilizati pe teren, in Libia, pentru a contacta rebeliunea si a ghida loviturile coalitiei, a anuntat miercuri cotidianul New York Times, iar postul ABC a dat asigurari ca presedintele Barack Obama a autorizat sprijinirea in secret a rebelilor.

Fara sa reactioneze imediat la aceste informatii, Casa Alba a repetat ca nu s-a hotarat, inca, sa se furnizeze arme opozitiei care lupta impotriva colonelului Muammar Gaddafi, relateaza MEDIAFAX.

Elemente din cadrul Agentiei Centrale americane de Informatii (CIA), potrivit New York Times, sunt mobilizate "in grupuri mici", de mai multe saptamani, pe teren, in Libia, avand misiunea sa stabileasca legaturi cu rebelii si sa determine tintele operatiunilor militare.

Potrivit cotidianului, "zeci de membri ai fortelor speciale britanice si agenti din cadrul serviciului de spionaj MI6 actioneaza in Libia", in special pentru a culege informatii asupra pozitiilor fortelor loialiste.

La randul sau, postul de televiziune ABC a afirmat ca presedintele american, Barack Obama, a semnat un memorandum secret care da unda verde operatiunilor secrete, pentru "a contribui la efortul" din Libia.

Acest memorandum, potrivit aceleiasi surse, "evoca un anumit numar de modalitati de ajutare a opozitiei libiene, autorizeaza ajutoare imediate si creeaza cadrul unor activitati mai sustinute in viitor".

ABC a subliniat, totusi, ca aceasta autorizare nu permite fortelor secrete sa inarmeze rebelii imediat, dar prevede posibilitatea de a o face in viitor.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, a declarat miercuri dupa-amiaza, reactionand fata de aceste dezvaluiri, ca refuza sa "vorbeasca despre probleme de informatii" secrete.

"Repet ca presedintele a spus ieri (marti) ca nu a fost luata nicio hotarare asupra furnizarii de arme opozitiei sau oricarui alt grup din Libia. Nu excludem acest lucru, dar nu l-am hotarat. Examinam toate posibilitatile de a-i ajuta pe libieni", a precizat el, intr-un comunicat.

Citeste si:
50 de ani de la primul pas pe Luna: Romania, printre tarile din...
50 de ani de la primul pas pe...

Citeste si: Ce inseamna interventia SUA in Libia?

Gaddafi, singur impotriva tuturor


Planul secret al SUA de a ataca Libia


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.