Liderul libian, Muammar Kadhafi, a dezmintit informatiile potrivit carora ar fi plecat din Libia, televiziunea de la Tripoli transmitand o declaratie facuta de acesta de la resedinta sa din Bab Al Azizia.

UPDATE:

"Voi merge sa-i vad pe tinerii din Piata Verde. Asta doar ca sa dovedesc ca sunt la Tripoli si nu in Venezuela si sa dezmint (informatiile difuzate de) televiziuni, acesti caini", a spus el, dupa ce presa internationala anuntase ca liderul libian a parasit Libia si se indreapta catre Venezuela, scrie MEDIAFAX.

Imaginile difuzate de postul libian il arata pe Kadhafi pregatindu-se sa urce intr-o masina, cu o umbrela in mana, in fata resedintei sale de la Bab Al-Azizia.

Ulterior, televiziunea libiana a anuntat ca, "in cursul unei intalniri in direct cu canalul Al-Jamahiriya, fratele lider al revolutiei a dezmintit zvonurile canalelor tendentioase".

  • Ministrul britanic de Externe, William Hague, declarase luni dupa-amiaza ca este posibil ca liderul libian sa fi parasit tara si sa se indrepte catre Venezuela.

"M-ati intrebat daca colonelul Kadhafi este in Venezuela, nu am informatii care sa-mi permita sa spun ca este acolo", dar "am vazut informatii care sugereaza ca este in drum" catre aceasta tara, a declarat el presei, cu ocazia unei reuniuni cu omologii sai europeni. Hague nu a oferit mai multe detalii despre originea acestor informatii.

Un purtator de cuvant al Inaltului Reprezentant al UE pentru Relatii Externe, Catherine Ashton, a precizat la randul sau ca "nu are informatii" pe aceasta tema. Este vorba in acest stadiu despre "zvonuri nefondate", a adaugat el.

Pe de alta parte, Guvernul venezuelan a dezmintit informatiile potrivit carora Kadhafi s-ar afla in Venezuela.

  • Situatia din Libia este din ce in ce mai haotica. Mai multe orase, controlate de manifestanti

Potrivit corespondentului BBC, aproape toti liderii tribali au anuntat ca sustin opozitia, la fel ca si principalii lideri religiosi. Conform BBC, exista informatii ca Muammar Kadhafi ar fi parasit Tripoli, stabilindu-se probabil in orasul sau natal, Sirt, sau la baza militara din Sabha.

Ambasadorul Libiei la Liga Araba, Abdel Moneim al-Honi, a anuntat ca se alatura "revolutiei", iar ambasadorul din India, Ali al-Essawi, a demisionat in semn de protest fata de reprimarea violenta a protestelor.

Citeste si:
Corpurile a 41 de imigranti inecati, gasite pe o plaja langa Tripoli
Corpurile a 41 de imigranti...


Pare sa fie doar o chestiune de timp pana cand regimul Kadhafi va fi inlaturat de la putere, precizeaza corespondentul BBC, subliniind ca multi libieni se tem de violentele care vor urma.

  • FIDH: Mai multe orase libiene sunt controlate de manifestanti
Mai multe orase libiene, intre care Benghazi si Syrte, sunt controlate de manifestanti, carora li s-au alaturat mai multi militari, a afirmat luni Federatia Internationala a Ligilor pentru Drepturile Omului (FIDH), care avanseaza un bilant de 300-400 de morti de la inceputul revoltei, transmite MEDIAFAX.

"Numeroase orase au cazut, in special in estul coastei. Mai multi militari s-au alaturat" revoltei impotriva lui Muammar Kadhafi, a declarat pentru AFP presedinta FIDH, Souhayr Belhassen, mentionand orasele Benghazi, un bastion al opozitiei, si Syrte, orasul natal al colonelului Kadhafi, scrie Sky News.

Citeste si:
Libia: Cel putin 12 morti, dupa prabusirea unui elicopter
Libia: Cel putin 12 morti,...


Potrivit acesteia, violentele din timpul manifestatiilor care cer plecarea liderului libian au provocat "intre 300 si 400 de morti, probabil mai aproape de 400". O alta organizatie neguvernamentala, Human Rights Watch, a mentionat luni dimineata un bilant de cel putin 233 de morti.

Informatiile FIDH, cu sediul la Paris, provin in mare parte de la ligile libiene pentru drepturile omului. Potrivit acestor informatii, tabara de la Bab el Azizia, unde traieste liderul libian, la periferia orasului Tripoli, ar fi fost de asemenea atacata in noaptea de duminica spre luni.

  • MAE recomanda cetatenilor romani sa paraseasca Libia

Ministerul Afacerilor Externe
recomanda cetatenilor romani aflati deja in Libia sa evite demonstratiile, locurile aglomerate si sa respecte cu strictete interdictiile de circulatie. De asemenea, romanii sunt sfatuiti sa tina cont de faptul ca legaturile de comunicatie si facilitatile de transport in si dinspre Libia pot suferi unele intreruperi sau limitari, potrivit avertismentului postat pe site.
Citeste si:
Frații Tate, trimiși în judecată de DIICOT. Sunt acuzați de viol,...
Frații Tate, trimiși în...

Ministerul anunta ca, prin Ambasada Romaniei la Tripoli, urmareste cu atentie evolutiile situatiei de securitate de pe plan local, iar misiunea diplomatica este in contact permanent cu autoritatile locale si acorda cetatenilor romani asistenta consulara specifica in astfel de situatii.

Pana in prezent, la nivelul Ambasadei Romaniei la Tripoli au fost inregistrate 450 de cereri de asistenta consulara din partea cetatenilor romani care se afla pe plan local, precizeaza MAE. Ministerul recomanda cetatenilor care se afla deja in Libia sa contacteze Ambasada Romaniei la Tripoli si sa isi anunte prezenta in regiune, comunicand coordonatele personale pentru a putea fi contactati in situatii de urgenta.

De asemenea, MAE recomanda tuturor cetatenilor romani care se afla in aceasta tara sa foloseasca posibilitatile inca existente de a parasi teritoriul libian.

Citeste si:
Violențe în Fâșia Gaza: 24 de morți, inclusiv șase copii. Egiptul...
Violențe în Fâșia Gaza: 24 de...

Contactati de MEDIAFAX, reprezentanti ai misiunii diplomatice a Romaniei la Tripoli precizasera ca in Libia exista o comunitate romaneasca destul de insemnata, formata in special din persoane care muncesc in domeniile petrolier si al constructiilor. Aceiasi oficiali au mai spus ca s-au primit numeroase telefoane de la cetateni romani, care au solicitat diverse informatii, ei precizand insa ca nu au informatii cu privire la existenta vreunor cazuri grave de ranire, arestare sau deces in randurile romanilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.