Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, si-a exprimat duminica satisfactia fata de "influenta semnificativa" a dezvaluirilor site-ului sau asupra revoltei care a condus la plecarea presedintelui tunisian, Zine El Abidine Ben Ali, declansand, in opinia sa, revolta din Orientul Mijlociu, relateaza AFP.

Telegramele diplomatice dezvaluite de site-ul sau, care pun in cauza sustinerea americana a lui Ben Ali, le-au oferit tunisienilor puterea de a se revolta si au influentat tarile vecine, care se intrebau in legatura cu oportunitatea de a interveni, a declarat Assange pentru postul australian SBS.

"Pare sa se confirme ca elementele pe care le-am publicat, prin intermediul cotidianului libanez Al Akhbar, au avut o influenta semnificativa asupra a ceea ce s-a petrecut in Tunisia", a declarat fondatorul WikiLeaks, transmite MEDIAFAX.

"In plus, nu exista nicio indoiala ca Tunisia a servit ca exemplu pentru Egipt, Yemen si Iordania, dar si pentru toate manifestatiile care s-au produs", a adaugat el.

Determinat sa plece vineri, dupa 32 de ani la putere, presedintele egiptean Hosni Mubarak a cedat presiunii strazii, asa cum s-a intamplat si cu presedintele tunisian, Zine El Abidine Ben Ali, care a fugit din tara la 14 ianuarie.

Justitia britanica se va pronunta, la 24 februarie, asupra cererii de extradare formulata de Suedia contra lui Assange, in cadrul unui presupus caz de viol si agresiune sexuala.

De la Londra, Assange, a apreciat ca rezultatul evenimentelor care s-au produs in Orientul Mijlociu este "extrem de magulitor".

"Da, am trait toate aceste probleme la Londra, dar a vedea tot ceea ce se petrece in alte parti merita tot timpul pe care l-am pierdut", a adaugat el.
Arestat la inceputul lui decembrie, la Londra, Assange este, de doua luni, eliberat conditionat in Marea Britanie. Aparatorii sai subliniaza ca exista riscul ca, dupa ce va fi extradat in Suedia, australianul sa fie trimis in Statele Unite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.