Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, este "stralucitor, nerabdator, nediplomatic, greu de prezis, fermecator, inovator si dornic de summit-uri", dar divortul sau a ridicat semne de intrebare in legatura cu capacitatea sa de a-si mentine echilibrul si concentrarea, conform notelor WikiLeaks.

Potrivit documentelor obtinute de WikiLeaks si publicate de Guardian, consilierii lui Sarkozy se tem sa ii starneasca furia, incat au decis sa schimbe traseul avionului prezidential pentru ca liderul francez sa nu vada Turnul Eiffel luminat in culorile steagului turcesc.

  • Documentele afirma ca Sarkozy isi tiranizeaza ministrii si personalul, este un personaj hiperactiv, dar este presedintele francez cel mai apropiat de Statele Unite de dupa al Doilea Razboi Mondial si un tactician politic stralucit, relateaza MEDIAFAX.

Memoriile diplomatice americane analizeaza si divortul lui Sarkozy, dar afirma si ca acesta era foarte dornic sa devina prieten personal cu George W. Bush si apoi cu Barack Obama.

"Recentul divort al lui Sarkozy ridica semne de intrebare in legatura cu capacitatea sa de a-si mentine echilibrul si concentrarea. Sarkozy a vorbit despre dependenta sa de Cecilia - «sursa mea de putere si calcaiul lui Ahile pentru mine», dupa cum spune el. In perioada separarii, in 2005, a fost vizibil un Sarkozy foarte iritabil si mai intunecat, acelasi care a reaparut si la summitul de la Lisabona, a doua zi dupa anuntul divortului", afirma una dintre notele diplomatice, estimand insa ca presedintele francez isi va reveni dupa acest eveniment.

  • Sapte luni mai tarziu, dupa casatoria cu Carla Bruni, o nota diplomatica afirma ca popularitatea lui Sarkozy a scazut "in mare parte din cauza expunerii vietii sale personale", dar remarca si faptul ca presedintele francez a profitat de popularitatea sotiei sale pentru a promova interesele nationale ale Frantei in cursul unei vizite in Brazilia.

Un diplomat britanic avertiza insa ca Sarkozy ar putea incheia acorduri cu tarile importante din UE fara a lua in considerare statele mai mici, deoarece nu exceleaza in relatiile cu "oameni neimportanti". Un diplomat european a descris o intalnire dintre Nicolas Sarkozy si cancelarul german, Angela Merkel, in cursul careia "tensiunea s-a raspandit in toata camera", adaugand ca "numai a te afla in aceeasi incapere cu Sarkozy este suficient pentru a creste nivelul de stres al oricui".
Citeste si:
O fotografie a cuplului Sarkozy-Bruni, publicata de Paris Match,...
O fotografie a cuplului...

Intr-o nota din 26 octombrie 2007, diplomatii americani relateaza despre initiativa lui Sarkozy de a crea o comisie pentru revizuirea prioritatilor de aparare si securitate franceze, exprimandu-si dorinta de a afla detalii inaintea summitului NATO de la Bucuresti.

In mai 2008, o nota diplomatica ii reaminteste presedintelui american ca, la intalnirea avuta cu Sarkozy la summitul NATO de la Bucuresti, acesta si-a exprimat intentia de a reface relatiile Frantei cu NATO si de a extinde angajamentul militar in Afganistan. In 4 decembrie 2009, un memoriu diplomatic reaminteste ca Sarkozy a autorizat personal, la summitul NATO de la Bucuresti, trimiterea de trupe suplimentare in Afganistan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.