Liderul suprem iranian, Ayotollah Seyed Ali Jhamenei, a gratiat 649 de prizonieri cu ocazia festivalului musulman siit Eid al-Ghadir, potrivit unui anunt facut de agentia de presa Fars, insa neconfirmat inca de autoritatile iraniene.

Constitutia iraniana ii da dreptul liderului suprem sa gratieze sau sa reduca sentintele prizonierilor pe baza unei recomandari de la seful sistemului judiciar, scrie CNN, citand agentia de presa Fars.

In acest caz, seful sistemului judiciar, Ayotallah Sadeq Larijani, a cerut aceste gratieri.

Inca nu este clar daca si femeia iraniana care a fost condamnata la moarte prin lapidare si al carei caz a aprins occidentul, se numara printre persoanele care vor fi gratiate.

Sakineh Mohammadi Ashtiani a fost inchisa pentru adulter in 2006 si a fost condamnata la moarte prin lapidare. Guvernul iranian a mai spus ca Ashtiani ar fi fost implicata in asasinatul sotului sau, acuzatie care a fost negata de familia iraniencei.

Organizatiile pentru drepturile omului si numeroase guverne i-au solicitat Iranului sa nu o execute pe Ashtiani. La inceputul lunii noiembrie, comisarul european Catherine Ashton i-a cerut Iranului sa opreasca executia femeii si sa-i schimbe sentinta, in timp ce ministrul de externe al Marii Britanii, William Hague, a numit modalitatea prin care Ashtiani ar fi fost executata, "o pedeapsa barbara".

Ashtiani, in varsta de 43 de ani si mama a doi copii, a declarat ca in perioada in care fusese inchisa pentru adulter, a fost achitata de acuzatia de crima si ca barbatul care i-a ucis sotul a fost inchis.

Cititi si: Viata lui Sakineh atarna de un fir de ata

Iranianca condamnata la moarte prin lapidare: Sunt o "pacatoasa"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.