SUA comemoreaza astazi ani de la atentatele de la 11 septembrie, intr-o atmosfera tensionata, dupa ce un pastor a amenintat ca va arde Coranul.

Presedintele american, Barack Obama, urmeaza sa asiste la o ceremonie organizata la Pentagon in memoria celor aproape 3.000 de victime ale atentatelor, comise de militanti islamisti aflati la bordul a patru avioane de linie, scrie MEDIAFAX.

Doua avioane au lovit turnurile gemene de la World Trade Center din New York, iar un al treilea cladirea Pentagonului din Washington, in timp ce al patrulea aparat s-a prabusit in statul Pennsylvania.

Planurile de amplasare a unui centru islamic in apropierea locului atentatelor a provocat dezbateri tensionate in Statele Unite, proiectul fiind sustinut de primarul din New York, Michael Bloomberg, si de presedintele Barack Obama. Criticii sustin insa ca proiectul reprezinta o insulta pe "teritoriul sfant" de la Ground Zero.

Unul dintre opozanti, pastorul crestin integrist Terry Jones, a amenintat ca va arde sambata 200 de exemplare din Coran in fata bisericii sale din Gainesville (Florida), declansand proteste si avertismente in intreaga lume. Un apropiat al pastorului a anuntat vineri ca planurile acestuia au fost suspendate.

Sustinatorii si adversarii proiectului de construire a moscheii urmeaza sa demonstreze sambata la New York, la orele 18.00 GMT (21.00, ora Romaniei) si 19.00 GMT (22.00, ora Romaniei), la cea de-a doua manifestatie urmand sa fie prezent si liderul extremei-dreapta olandeze, Geert Wilders.

Vicepresedintele american, Joe Biden, este asteptat la New York, pentru o ceremonie solemna, in timp ce sotia presedintelui american, Michelle Obama, si fosta Prima Doamna Laura Bush, vor aduce un omagiu victimelor Zborului 93, care s-a prabusit in Pennsylvania.

Citeste si : [VIDEO] O Biserica americana vrea sa arda Coranul]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.