Partidul conservator polonez al lui Jaroslaw Kaczynski a format marti un grup de lucru parlamentar pentru a elucida cauzele accidentului avionului prezidential la Smolensk, in Rusia, fara sa excluda ipoteza unei crime sau a unui atac terorist, relateaza AFP.

"Vom analiza toate ipotezele, mai ales cele privind un atac terorist, deci de natura criminala", a declarat presei Antoni Macierewicz, un deputat radical nationalist din cadrul partidului Lege si Justitie (PiS, opozitie), care va conduce lucrarile grupului, transmite MEDIAFAX.

Avionul Tupolev 154, care ii transporta la 10 aprilie pe presedintele Lech Kaczynski si pe alti oficiali polonezi, s-a prabusit in timp ce incerca sa aterizeze pe timp de ceata densa la Smolensk, provocand moartea tuturor celor 96 de persoane aflate la bord.

Macierewicz, fost ministru pentru serviciile speciale in Guvernul lui Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al presedintelui defunct, a folosit expresia "crima de Smolensk". El a adaugat ca va dezvolta aceasta teorie "mai tarziu", cand grupul isi va termina lucrarile.

Aproximativ 100 de deputati si senatori din cadrul PiS au participat la reuniunea constitutiva a grupului. Partidul liberal PO, aflat la putere, precum si opozitia social-democrata, au boicotat initiativa conservatorilor.

"Scopul acestui grup este de a crea mituri care vor servi drept trambulina pentru activitatea politica (a PiS) in perspectiva viitoarelor alegeri", a declarat pentru postul privat de televiziune TVN24 Marek Biernacki, un deputat al PO. "Acest grup va servi numai la declansarea unor emotii politice", a apreciat la randul sau un deputat al SLD, Stanislaw Wziatek.

Ministrul Justitiei, Krzysztof Kwiatkowski, a subliniat ca "legea nu acorda acestui gen de grupuri nicio compententa formala".

Teorii ale complotului, potrivit carora accidentul este o tentativa de a-l elimina pe presedintele conservator cu putin timp inainte de alegerile prezidentiale din Polonia, se raspandesc pe Internet, pe site-urile favorabile conservatorilor.

Citeste si:
Polonia, gata sa dea Rusia in judecata
Polonia, gata sa dea Rusia in...

Presedintele PiS, Jaroslaw Kaczynski, a alimentat el insusi aceasta ipoteza, acuzand Moscova ca "treneaza" ancheta asupra accidentului ceea ce, in opinia lui, justifica unele "indoieli".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.