Presedintele interimar Bronislaw Komorowski a castigat primul tur al alegerilor prezidentiale din Polonia, dar va intra in al doilea tur impotriva lui Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al fostului presedinte, Lech Kaczynski.

Potrivit primelor exit-polluri, Bronislaw Komorowski a obtinut 40,7% din voturi, urmat de Jaroslaw Kaczynski cu 33,2% si de Grzegorz Napieralski cu 13,4%, informeaza NewsIn.

Dupa anuntarea rezultatelor sondajelor la iesirea de la urne, Komorowski a declarat ca acesta este un moment important.

Scrutinul s-a desfasurat duminica cu dificultate in zonele afectate de inundatii.

Polonezii vor avea de ales in turul al doilea intre doi candidati cu stiluri complet diferite unul de celalalt - Jaroslaw Kaczynski si Bronislaw Komorowski.

Komorowski este alegerea premierului liberal Donald Tusk. El este un reformator liberal si eurofil, preferat de alegatorii tineri, din zonele urbane. Actual sef interimar al statului, el poate conta pe sustinerea majoritatii locuitorilor Varsoviei.

Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al fostului presedinte Lech Kaczynski, este un conservator catolic care se bazeaza in special pe voturile persoanelor din zonele rurale, si alegatorilor in varsta si eurosceptici.

Moartea fostului presedinte Lech Kaczynski, a sotiei sale si a numerosi politicieni si lideri militari are, fara indoiala, un impact important asupra alegerilor prezidentiale. Campania electorala a fost marcata de o crestere a sustinerii pentru fratele geaman al fostului sef al statului. In aceste conditii, majoritatea analistilor si chiar premierul au crezut ca va avea loc un al doilea tur de scrutin in 4 iulie, o dovada ca aceasta cursa este mai stransa decat se credea anterior.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.