Fostul presedinte american George W. Bush a admis miercuri ca suspectul de terorism Khalid Sheik Mohammed, acuzat ca ar fi organizat atentatele din 11 septembrie 2001, a fost supus simularii inecului.

Bush a subliniat ca ar ordona din nou acelasi lucru, "pentru a salva vieti". "Da, l-am supus lui Khalid Sheikh Mohammed simularii inecului", a declarat fostul lider de la Casa Alba. "As face din nou acelasi lucru pentru a salva vieti", a adaugat el.

Simularea inecului este o metoda controversata folosita de Statele Unite in interogarea suspectilor de terorism. Administratia Obama a calificat aceasta metoda drept tortura, transmite NewsIn, citand The Guardian.

Mohammed a fost capturat in Pakistan in 2003 si este cel mai important membru al-Qaida aflat in prezent in custodia SUA.

In discursul sau, Bush a aparat si decizia de a invada Irakul in 2003. El a precizat ca inlaturarea lui Saddam Hussein de la putere este "lucrul potrivit de facut, iar lumea este un loc mai bun fara el". Dar a dat asigurari ca nu critica actiunile lui Barack Obama. "Nu ma veti vedea pe mine in piata publica criticandu-l pe presedinte", a spus el.

In luna februarie, Bush a afirmat ca "incearca sa recastige un sentiment de anonimitate". "Nu mi-a placut cand un fost presedinte mi-a facut mie viata grea", a subliniat el, aparent referindu-se la Jimmy Carter, fost sef al statului in perioada 1976 - 1980.

Fostul lider de la Casa Alba a discutat si despre rolul religiei in viata sa. "M-am rugat mult. Sincer. M-am rugat inainte de fiecare discurs major. M-am rugat inainte de dezbateri. Era o experienta foarte importanta", a marturisit el.

Un alt subiect abordat de fostul presedinte a fost ziua atentatelor din 11 septembrie 2001. El a povestit cum a aflat mai intai ca unul, apoi ca doua avioane au lovit World Trade Center din New York. Cand cel de al treilea avion a lovit Pentagonul, a fost "o declaratie de razboi la adresa tarii", a spus el.

Citeste si:
Atacurile din 11/9. 15 ani de intrebari la care s-au gasit raspunsuri
Atacurile din 11 septembrie...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.