Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, a fost criticat de o serie de asociatii din Franta pentru declaratiile privind romii facute la Bucuresti, la 11 februarie, cand a avut o intrevedere cu ministrul roman de externe Teodor Baconschi.

Organizatia umanitara Romeurope i-a trimis la 23 februarie o scrisoare deschisa lui Pierre Lellouche, in care respinge declaratiile facute de secretarul de stat pentru afaceri europene in vizita facuta la Bucuresti in 11 si 12 februarie, relateaza portalul 20minutes.fr, citat de NewsIn.

Doua afirmatii ale secretarului de stat au provocat in special nemultumirea organizatiilor din Franta. Prima se refera la legatura dintre migratia romilor in Franta si traficul de fiinte umane, care ar afecta copiii si persoanele in varsta. "Nu exista niciun fel de cifre privind acest trafic, a carui amploare este necunoscuta. Se spun lucruri grave, dar fara sa fie sustinute de date precise", a afirmat Stephane Levêque, membru al organizatiei Romeurope.

Fondatoarea asociatiei, Michèle Mezard, spune, la randul sau, ca afirmatiile secretarului de stat pentru afaceri europene sunt rasiste si inseamna ca romii "reprezinta o rasa delicventa" prin definitie.

In replica, Guvernul francez a confirmat ca "cifrele sunt greu de stabilit, deoarece retelele de trafic de fiinte umane sunt clandestine". "Realitatea este insa vizibila pe strazi. Nu o putem nega. Copiii, care cersesc si lucreaza, reprezinta puncte strategice pentru aceste retele. Toata lumea poate observa", a adaugat Guvernul de la Paris.

Potrivit asociatiei Romeurope, cea de-a doua "afirmatie mincinoasa" a secretarului de stat francez pentru afaceri europene este ca imigrantii devin automat ilegali cand acestia se intorc in Franta, dupa ce au foat repatriati. Asociatia afirma ca acest lucru este fals. "Cetatenia europeana a persoanelor permite aceasta circulatie. Dupa trei luni pe teritoriul francez fara venituri, pot fi repatriati in tara lor. Cu toate acestea, si este foarte important, ei au dreptul de a reveni ulterior", precizeaza Stéphane Lévêque.

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, a obtinut la 11 februarie, la Bucuresti, de la Guvernul roman numirea unui responsabil cu reintegrarea romilor, care sa se asigure ca acestia nu revin in Franta dupa ce sunt expulzati. 8.000 de romi au fost trimisi de pe teritoriul francez cu destinatia Romania in 2009, dupa ce fiecare adult a primit cate 300 de euro si fiecare copil 100 de euro, insa aproape doua treimi dintre ei au revenit clandestin in Franta. "Vrem sa tratam aceasta afacere in mod uman si inteligent", a spus Lellouche inainte de a veni la Bucuresti, subliniind caracterul delicat al vizitei, al carei obiectiv "nu divizeaza dreapta si stanga franceza", dupa cum o dovedeste prezenta in delegatia franceza si a unui deputat socialist.

Pierre Lellouche a spus ca "sunt cel putin 20.000-30.000 de cetateni de etnie roma in Franta, multi dintre ei fiind intr-o situatie extrem de precara. Este vorba de cazuri foarte triste de copii, de cersetori", a adaugat Lellouche. Oficialul francez a confirmat ca Romania si Franta vor intari atat cooperarea judiciara, cat si cea de politie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.