Furtuna Xynthia s-a soldat cu cel putin patru morti in Germania, potrivit unui nou bilant al politiei, iar traficul feroviar revenea la normal luni dimineata, dupa perturbari serioase, in timp ce in Franta au murit cel putin 50 de persoane, conform unui nou bilant anuntat luni dimineata.

Potrivit presei germane, intemperiile au facut pana la cinci sau sase victime, informeaza NewsIn, citand AFP.

"Principalele linii feroviare sunt din nou practicabile", dar ar mai putea interveni perturbari, a anuntat compania Deutsche Bahn.

Gara centrala din Frankfurt si cea a aeroportului, inchise duminica dupa-amiaza din cauza rafalelor violente de vant, au fost redeschise, la fel si in Koln.

In Rhenania de Nord-Westfalia, circulatia a fost reluata in majoritatea zonelor, dar ar mai putea interveni perturbari.

Furtuna Xynthia a provocat perturbari in traficul aerian si rutier din Germania. Duminica, mai mult de 200 de curse aeriene au fost anulate pe aeroportul din Frankfurt, dar circulatia a revenit la normal.

In Franta, ministrul de interne a spus ca 9.240 de pompieri actioneaza pe teren pentru a veni in ajutorul sinistratilor.

Cautarile au fost reluate luni dimineata in vest. Ploaia continua luni dupa furtuna care s-a abatut asupra regiunii, mai ales asupra localitatilor La-Faute-sur-Mer si Aiguillon-sur-Mer.

Luni dimineata, aproape o jumatate de milion de locuinte erau private de electricitate in Franta.

De aceea, Franta a cerut activarea fondului de solidaritate ale UE in urma furtunii Xynthia, a anuntat luni secretarul de stat pentru afaceri europene, Pierre Lellouche.

"Am cerut ca fondurile de solidaritate ale UE sa fie activate in favoarea Frantei", a spus el, dupa o reuniune cu comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahh. Acesta a fost invitat sa se duca joi dimineata in regiunile franceze devastate de furtuna, a spus Lellouche.
Este vorba despre "un ajutor pretios, psihologic si politic util", a spus Lellouche.

Franta a obtinut 109 milioane de euro anul trecut dupa furtuna Klaus, care a provocat pagube majore. Fondul UE de solidaritate a fost creat dupa inundatiile care au lovit Europa Centrala in vara lui 2002 si permite acordarea de ajutoare financiare pentru masuri de urgenta statelor afectate de catastrofe naturale.

Dupa evaluarea pagubelor, CE atribuie un ajutor, care are nevoie de aprobarea PE si a Celor 27, pentru a fi deblocat.

Furtuna Xynthia a devastat Franta si Peninsula Iberica


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.