Suveranul pontif a sfatuit un grup de episcopi romani care s-au aflat vineri la Vatican, sa reziste in fata fenomenului avortului si in fata controlului artificial al natalitatii, informeaza site-ul lifesitenews.com.
Suveranul a sugerat infiintarea unor servicii de consultanta la parohiile catolice romanesti, unde tinerii sa fie indrumati “pentru a combate avortul, coruptia, alcoolismul, drogurile si in aceeasi masura controlul natalitatii prin metode contrare demnitatii persoanei umane”. Episcopii ar trebui sa fie astfel, “promotori ai Crestinismului in societate”. Benedict le-a cerut preotilor romani sa creeze centre de formare unde tinerii pot invata “valori autentice”. In adrsarea sa, Papa Benedict nu a uitat sa aminteasaca opresiunile la adresa preotilor catolici, in timpul Comunismului, noteaza Lifesitenews.com.

In Romania, avortul este legal pina la 12 saptamini de sarcini. Doar in cazurile in care mama sau fatul sint in pericol perioada se prelungeste pina la 14 saptamini.

Totodata, romancele nu sint obligate sa primeasca consiliere inainte sau dupa avort. Avortul provocat (la cerere) a fost legalizat in Romania prima data in 1957. A fost interzis in 1966 de Nicolae Ceausescu, perioada in care interzicerea avortului a provocat drame de familie inimaginabile si chiar moartea multor femei care au incercat sa isi provoace singure pierderea sarcinii. Din acest motiv si nu numai, avortul este o problema de etica foarte complexa. Avortul a fost relegalizat in Romania, din anul 1990.

O drama a avortului din Romania comunista a fost ilustrata de catre Cristian Mungiu in filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", mult premiat de catre critica de specialitate, dar aspru amendat de catre autoritatea Papala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.