Focuri de artificii, fantani arteziene pe ritmuri muzicale, spectacole de sunet si lumina. Dubaiul a sfidat criza pentru a-i impresiona pe cei 6.000 de invitati la inaugurarea complexului Burj Dubai, ce a coincis cu aniversarea a patru ani de la urcarea pe tron a actualului suveran al emiratului.

Dubaiul a inaugurat ieri cu mare fast cea mai inalta cladire din lume, Burj Dubai, de peste 800 de metri, care urmeaza sa devina o adevarata emblema pentru emiratul arab, puternic zdruncinat la finalul anului trecut de indatorarea masiva, relateaza NewsIn citand AFP.

Cea mai inalta cladire din lume a fost rebotezata Burj Khalifa la inaugurare de catre suveranul emiratului, Mohammad ben Rashed Al-Maktum, oficialitatile prezente dezvaluind si inaltimea turnului, care are 828 de metri, cu circa 300 mai mult decat imobilul cotat pana acum drept cel mai inalt din lume, Taipei 101 din Taiwan, de 508 metri, potrivit AFP.

Noul nume al cladirii a fost ales in onoarea sefului de stat al federatiei Emiratelor Arabe Unite - din care face parte Dubaiul -, seicul Khalifa ben Zayed Al-Nahyan. Seicul Khalifa este si suveranul emiratului Abu Dhabi, care a venit in ajutor Dubaiului in perioada crizei de la finalul anului trecut. Acesta a imprumutat 10 miliarde dolari pentru a salva grupul imobiliar Nakheel, parte a holdingului public Dubai World.

Constructia cladirii a inceput in 2004 si a costat 1,5 miliarde dolari, potrivit sefului grupului imobiliar Emaar - dezvoltatorul proiectului -, Mohammed Alabbar. Acesta a dezvaluit ca Burj Dubai are 200 de etaje, dintre care doar 160 sunt ocupate de apartamente sau birouri. "Am vandut 90% din proiect", a sustinut Alabbar, cu ocazia unei vizite organizate pentru jurnalisti.

Inaugurarea cladirii vine in contextul in care Dubaiul, emirat in cadrul federatiei Emiratele Arabe Unite, se confrunta cu o datorie publica de peste 100 miliarde dolari, potrivit estimarilor.

Analistii considera ca Burj Dubai este ultimul proiect faraonic al emiratului, recunoscut pentru fanteziile imobiliare, intre care se numara o insula artificiala in forma de palmier construita de grupul imobiliar Nakheel, ce se afla partial la originea dificultatilor financiare ale Dubaiului. Alabbar a incercat insa sa dea asigurari ca problemele Dubaiului nu sunt atat de grave, afirmand ca "ciclurile economice pleaca si vin, criza actuala a durat deja prea mult, peste 20 de luni, astfel ca ne apropiem de sfarsit". Acesta s-a declarat convins ca deschiderea cladirii se va rasfrange pozitiv asupra pietei imobiliare din Dubai, care a cazut cu 50% in ultimele 12 luni.

  • Uriasa cladire de beton si sticla, ce "a inghitit" 330.000 m3 de beton si 31.400 de tone de bare de fier, se inalta intre desert si mare, vizibila de la 95 km in toate directiile.

Burj Dubai are peste o mie de apartamente si 49 de etaje de birouri, urmand ca un luxos hotel Armani, ce va include spa si restaurante, sa se deschide in martie 2010. Totodata, cladirea dispune de patru piscine, un restaurant situat la cea mai mare inaltime din lume, la etajul 122, si o parcare de 3.000 de locuri. In final, circa 12.000 de persoane vor locui sau lucra in aceasta cladire, in care primii locatari se vor putea muta in luna februarie.

Cladirea este construita intr-o forma ce imita crinul desertului, planta raspandita in regiunea Golfului Persic, potrivit dezvoltatorilor proiectului. Arhitectul este americanul Adrian Smith, de la biroul Skidmore, Owings and Merrill din Chicago, iar societatile de constructii ce au construit cladirea sunt Samsung Engineering & Construction (Coreea de Sud), BESIX (Belgia) si firma locala Arabtec.

Burj Dubai este elementul central al unui proiect de 20 miliarde dolari, noul cartier "Downtown Burj Dubai", ce include 30.000 de apartamente si Dubai Mall, unul din cele mai mari centre comerciale din lume.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.