O banda de romani activa in Europa, specializata in profanarea de morminte pentru a obtine rascumparare din partea familiei, ar putea fi cea care a sustras cadavrul fostului presedinte cipriot Tassos Papadopoulos, potrivit presei internationale

Politia din Cipru a cerut sambata seara informatii in regim de urgenta de la autoritatile din Austria, Romania si Ungaria, in legatura cu pistele urmarite in cazul furtului, relateaza presa cipriota.

Deocamdata, nimeni nu a revendicat profanarea mormantului.

Desi ancheta politiei nu a inaintat prea mult, cotidianul Phileleftheros scrie sambata ca autoritatile analizeaza doua scenarii: Unul dintre ele ia in calcul posibilitatea ca un grup extremist sa fie implicat in macabrul incident, avand ca unic scop tulburarea si deraierea procesului de pace, iar cealalta ipoteza este ca furtul cadavrului ar putea fi "opera" unor profanatori profesionisti de morminte, care vor sa obtina rascumparare de la familie.

Ziarul cipriot, citat de The Daily Telegraph, scrie ca este suspectata o banda de romani activa in Europa.

Familia presedintelui nu crede ca de vina sunt cetateni ciprioti greci, in timp ce autoritatile spun ca furtul a fost "deliberat si atent planuit", pentru ca autorii au fost suficient de precauti pentru a nu lasa urme. Autoritatile sunt de parere ca au fost implicati cel putin trei sau patru oameni, care au dat la o parte piatra funerara ce cantarea 250 de kilograme. Pentru a duce planul la bun sfarsit, hotii au profitat de intuneric, de o furtuna puternica si de o pana de curent.

Suspiciunile in privinta unei bande de romani specializate in furturi de cadavre intervin dupa ce la inceputul acestei luni a facut senzatie stirea politistlori austrieci care au rezolvat unul dintre cele mai bizare cazuri a facut senzatie. Este vorba de arestarea mai multor romani si unguri, la Budapesta, dupa ce in urma cu un an acestia 'au rapit' dintr-un cimitir austriac cosciugul multimiliardarului german Friedrich Karl Flick, decedat in 2006, cerand apoi recompensa familiei.

Papadopoulos a fost presedinte al Republicii Cipru din 2003 pana in 2008 si i-a determinat pe cipriotii greci sa respinga un plan ONU de reunificare a insulei divizate la un referendum care a avut loc in 2004. Intr-un vot simultan, cipriotii turci au spus "da" la referendum, dar planul a esuat iar insula s-a alaturat divizata in acelasi an Uniunii Europene.

Presedintele a incetat din viata la varsta de 74 de ani, in urma unui cancer pulmonar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.