Presa internationala prezinta din diferite unghiuri votul in primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Romania, dar in multe articole apare ideea necesitatii ca viitorul presedinte sa contribuie la formarea unui guvern stabil, care sa recastige increderea FMI.

Cistigatorul turului al doilea va trebui sa readuca increderea investitorului in Romania, zguduita de instabilitate politica si intarzierea platilor de la FMI dupa destramarea coalitiei de centru-stanga, in octombrie. Dar rezultatul strans lasa deschisa intrebarea cine va castiga turul al doilea si cine va avea sansa sa numeasca urmatorul premier. Niciunul dintre rivali nu a spus pe cine favorizeaza, scrie Reuters, intr-un articol publicat de Forbes sub titlul "Intelegeri dificile inainte de turul al doilea al alegerilor prezidentiale din Romania" in care sunt prezentate si cateva scenarii posibile, mentionand rolul de arbitru care ii revine lui Crin Antonescu, cel care promitea electoratului sa renegocieze intelegerile cu FMI, ceea ce ar putea speria investitorii, dupa cum mentioneaza analiza, conform NewsIn.

Financial Times relateaza ca sondajele efectuate la iesirea de la urne arata ca Basescu - care s-a concentrat asupra luptei impotriva coruptiei in timpul celor cinci ani de mandat - are 34% din voturi, in timp ce Geoana, un fost ministru de externe tehnocrat si fost ambasador la Washington, are 31%. Dar multi analisti - adauga cotidianul - se asteapta ca sustinatorii lui Crin Antonescu, candidatul liberal plasat pe locul al treilea, sa-l sprijine pe Geoana.

Financial Times remarca, de asemenea, sprijinul populatiei pentru referendumul - fara caracter constrangator - pentru a renunta la una dintre camerele Parlamentului si pentru a reduce numarul de parlamentari.

Criza politica a determinat FMI si UE sa amane deblocarea unei transe de 1,5 miliarde de euro din pachetul de imprumut de 20 de miliarde de euro pe care l-a incheiat in primavara, iar indatorata Romanie a fost nevoita sa recurga la pietele de capital si la bancile comerciale pentru a finanta deficitul bugetar care ar urma sa atinga 7,3% anul acesta. Analistii spera ca un presedinte cu un nou mandat va fi mai bine plasat pentru a da un impuls crearii unei coalitii viabile si va fi mai capabil sa se descurce cu reducerile de cheltuieli cerute de FMI, noteaza cotidianul financiar britanic.

Basescu, fost capitan de vas devenit primar al Bucurestiului, promite sa continue lupta impotriva coruptiei, subliniaza Financial Times. Desi aceasta a fost marca primului sau mandat, progresele in domeniu au fost limitate. Romania a fost catalogata recent drept una dintre cele mai corupte trei tari din Europa, potrivit clasamentului Transparency International.

Geoana, fost ministru de externe, promite o alternativa mai consensuala si mai tehnocrata la stilul politicii de confruntare a lui Basescu.

In ciuda mizelor sale mari, rata de participare la vot a fost mica, in opinia FT. Doar 36% dintre alegatori isi exprimasera votul pana la ora locala 16.00, multi romani parand sa fi devenit cinici la mediul politic conflictual care i-a adus tarii al treilea guvern in patru ani, care noteaza in final parerea unei tinere de 29 de ani, economista, care a ales sa nu voteze: "Chiar nu vad care e miza in aceste alegeri". Scrutinul a fost umbrit si de o serie de relatari de fraude.

La randul sau, cotidianul austriac Kurier titreaza ca "Urmatorul presedinte al Romaniei trebuie sa puna lucrurile in ordine", accentuand ideea ca acel candidat care va castiga alegerile in turul doi de scrutin va avea responsabilitatea de a "scoate profund afectata tara din criza de durata cu care se confrunta". Totodata, publicatia mai remarca faptul ca avantajul lui Traian Basescu este foarte mic fata de scorul lui Mircea Geoana, anuntandu-se o cursa foarte stransa la 6 decembrie.

"Basescu ar putea sa isi prelungeasca 'contractul de munca' cu inca cinci ani cu ajutorul carismei sale si a a imaginii sale de om care rezolva orice situatie. Basescu poate obtine puncte si datorita faptului ca este apropiat de oamenii de rand si ca a promis sa lupte impotriva coruptiei. Cu un ton populist, Basescu reuseste intotdeauna sa distraga atentia de la firea sa intriganta. Tocmai aceasta predispozitie a sa a dus la cea mai recenta criza politica interna", evoca Kurier imaginea lui Basescu, amintind de faptul ca, in timp ce problemele tarii sunt uriase, presedintele refuza sa numeasca premierul dorit de majoritatea parlamentara.

Kurier considera, in plus, ca problemele tarii ar putea fi mai lesne rezolvate de Mircea Geoana. "Aproape 650.000 de romani nu au un loc de munca, iar acestora li se adauga zi de zi sute de persoane. Rata inflatiei este cu 4 procente peste orice prag din UE. De aceea, o rezolvare a crizei este mult mai probabila daca la conducerea tarii ar ajunge contracandidatul sau", conchide ziarul austriac.

"Mircea Geoana a fost ambasador al Romaniei in SUA si ministru de externe. Numele sau nu este legat direct de niciun scnadal de coruptie. Totusi, legaturile familiei si ale partidului sau cu fostul regim comunist ar putea sa reprezinte un dezavantaj la alegerile din 6 decembrie", subliniaza totusi Kurier.

Totodata, cotidianul comenteaza ca prezenta la vot crescuta ar putea avea si motivatii mai obscure. "O indignare fata de clasa politica nu a fost resimtita in duminica votului. La putin timp dupa deschiderea urnelor, oamenii s-au grabit in numar mari la vot. Se pare ca mai multi votanti ar fi fost stimulati de anumite castiguri materiale si nu de datoria democratica", scrie Kurier.

Publicatia germana Focus observa ca rezultatul alegerilor se va decide intr-o cursa stransa a turului secund al alegerilor prezidentiale. Focus atrage atentia ca Basescu s-a bucurat duminica de "o victorie de etapa", anuntand ca "dreapta este puterea care a invins in aceste alegeri". De asemenea, este citat si Geoana, care a amintit ca a depus un efort foarte mare pentru a obtine rezultatele de duminica seara.

Ziarul austriac Der Standard titreaza ca "Alegerile prezidentiale din Romania au fost marcate de incidente", partidele reprosandu-si unele altora fraudarea alegerilor.

De altfel, publicatia scrie ca alegerile au fost monitorizate de observatori ai OSCE, care, in observatiile lor preliminare din timpul campaniei, ar fi semnalat unele "nereguli". Der Standard detaliaza in acest context metoda "turismului electoral", care este facilitata si de "sectiile speciale de vot", unde s-ar putea practica votul dublu.

Associated Press subliniaza sa alegerile prezidentiale, care au vizat sa ajute Romania sa iasa din criza politica si economica, nu au reusit duminica sa aduca un castigator, primii doi candidati urmand sa se infrunte intr-un al doilea tur de scrutin, luna viitoare. Daca exit-pollurile vor fi confirmate de rezultatele oficiale, ce urmeaza sa fie anuntate luni, presedintele de centru Traian Basescu va candida impotriva fostului ministru de externe Mircea Geoana, la 6 decembrie.

O serie de informatii despre posibile fraude au circulat duminica, in conditiile in care mult mai multi alegatori decat normal au votat in cele 3.500 de sectii speciale, afirma AP, precizand ca peste 430.000 de persoane si-au exprimat optiunea in astfel de sectii, potrivit Biroului Electoral. Agentia mentioneaza ca sunt martori care au declarat ca au fost adusi alegatori cu microbuzele dupa ce votasera si in alta parte.

Cotidianul italian Il Messaggero afirma ca bilantul zilei electorale este reprezentat de o prezenta redusa la urne si de sesizari privind nereguli. Anuntand rata de participare de la ora 19.00 (49,97%), ziarul precizeaza ca MAE a inregistrat cele mai mari prezente in strainatate in Republica Moldova, Italia, Spania, Belgia si Franta. Il Messaggero o citeaza pe Livia Rusu, consilier la biroul pentru afaceri europene al Ambasadei Romaniei in Italia si sotia ambasadorului Razvan Victor Rusu, care a declarat ca in prezent comunitatea romana din Italia este cea mai numeroasa din strainatate, cu circa 800.000 de persoane.

Sub titlul "Bucurestiul voteaza iesirea din criza", Il Sole 24 Ore apreciaza ca necesitatea de a iesi cat mai repede din criza economica si de a pune in miscare ciclul cresterii este posibil sa fi determinat un numar mai mare de romani sa puna capat prezentei scazute obisnuite la urne - intotdeauna sub 40% - si sa se prezinte in masa, la sediile din tara si cele 290 din strainatate (dintre care cele mai multe, 55, in Italia), pentru a alege noul presedinte al Romaniei.

Cotidianul califica aceste alegeri drept decisive, la 20 de ani de la caderea comunismului, in conditiile in care Constitutia romana atribuie Presedintiei puteri executive dupa modelul francez.

La Repubblica prezinta rezultatele exit-pollurilor si portretele pe scurt ale primilor doi clasati. Astfel, ziarul de mare tiraj relateaza ca Traian Basecu, presedintele in exercitiu, candideaza pentru un al doilea mandat de cinci ani, sustinut de Partidul Democrat Liberal (care formeaza si guvernul minoritar). Fost comandant de marina, ministru al transporturilor, deputat si primar al Bucurestiului intre 2000 si 2004, el l-a invins la precedentele alegeri prezidentiale, din decembrie 2004, pe fostul premier social-democrat Adrian Nastase. Popularitatea sa a scazut, in special in ultimul an, pe fondul crizei economice si a acuzatiilor de nepotism, dupa alegerea fiicei sale, Elena, europarlamentar, potrivit cotidianului.

Mircea Geoana, in varsta de 51 de ani, presedinte al Senatului, diplomat de cariera, fost ambasador in SUA (1996-2000) si fost ministru de externe (2000-2004), a mai pierdut deja o data in fata lui Basescu, la alegerile pentru Primaria capitalei, in 2004, scrie La Repubblica. Ales in 2005 lider al social-democratilor, cu promisiunea de a-i reforma, nu a reusit sa se debaraseze de corupti si de exponenti ai fostului regim comunist, precum fostul presedinte Ion Iliescu, afirma cotidianul, precizand ca, din acest motiv, Geoana este calificat de adversari drept o marioneta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.