Fostul lider politic al sirbilor din Bosnia a decis sa se apere singur in fata Tribunalului Penal International pentru fosta Iugoslavie (TPI), dar este asistat in culise de zeci de avocati si juristi, relateaza AFP.
In timpul procesului, Karadzici va pleda, va obiecta, va interoga si contra-interoga singur martorii. El va avea alaturi doi avocati, care vor avea dreptul sa-l consilieze, dar nu sunt autorizati sa ia cuvantul in timpul dezbaterilor.

Karadzic a anuntat miercuri seara ca va boicota deschiderea procesului sau, prevazuta pentru luni, apreciind ca nu a avut suficient timp pentru a-si pregati apararea. "Deocamdata, nimic nu arata ca procedura nu-si va continua cursul asa cum a fost prevazut", a declarat joi un purtator de cuvant al tribunalului de la Haga.

TPI plateste opt persoane pentru apararea lui Karadzici, dintre care trei avocati, americani si sarbi, si doi anchetatori. Zeci de avocati, avocati stagiari si profesori de drept il asista insa gratuit pe fostul lider politic al sarbilor bosniaci.

"Este un lucru neobisnuit, echipele de aparare sunt in general extrem de reduse", recunoaste unul dintre avocatii sai, americanul Peter Robinson. "Tinand cont de faptul ca ma voi apara singur, voi lua cuvantul mereu. Acest lucru imi va permite sa-i fortez pe martori sa descrie ceea ce s-a intamplat intr-adevar in Bosnia", afirma, la randul sau, in august, Karadzici, intr-un interviu acordat in scris AFP.

Acuzat de genocid, crime de razboi si crime impotriva umanitatii comise in timpul razboiului din Bosnia (1992-1995), Radovan Karadzici se intalneste zilnic cu aparatorii sai la centrul de detentie din Scheveningen, de langa Haga.
Impreuna cu ei, el examineaza motiunile, apelurile si cererile redactate la instructiunile lui. Fost psihiatru, fara pregatire juridica, care se prezinta drept "doctor Radovan Karadzici" in aceste documente, afirma ca citeste "zi si noapte" milioanele de pagini ale dosarului acuzarii.

Fostul presedinte iugoslav Slobodan Milosevici, mort in 2006 in timpul procesului care s-a deschis in 2002, s-a aparat, la randul sau, singur in fata TPI. Suspendat in mai multe rinduri din cauza starii de sanatate precare a acuzatului, procesul s-a impotmolit in bataliile de procedura.

Pentru a evita acest lucru, Radovan Karadzici a obtinut de la TPI aprobarea ca avocatul Robinson sa poata interveni punctual in numele sau in problemele de ordin juridic. Karadzici este "foarte inteligent, are mult umor si intelege repede", a subliniat Robinson. "Ramane de vazut daca va sti sa interogheze martorii pentru a stabili faptele asa cum vrea, dar cred ca se va descurca foarte bine", a adaugat el.

In 15 luni, acuzatul, care afirma ca stie "faptele mai bine ca orice avocat", a depus peste 250 de motiuni, cerand ca unii judecatori sa fie recuzati sau afirmand ca "a fost tinut intr-un loc secret" timp de trei zile dupa arestarea sa la Belgrad, in iulie 2008.

"Calitatea tribunalelor internationale depinde de calitatea apararii si de echitatea procedurii", spune Goran Sluiter, profesor de drept international la Universitatea din Amsterdam, care a redactat unele dintre motiunile depuse de Karadzici. "Pentru nimic in lume nu as vrea sa iau parte la o aparare nedreapta, in care martorii sa fie amenintati, de exemplu", adauga el.
Karadzici ne este "recunoscator pentru munca noastra", subliniaza Kevin Griffith, un avocat stagiar american. "Prima oara cand s-a intalnit cu stagiarii, le-a oferit ciocolata spunandu-le: 'asa cum este sa aperi un sarb, dulce si amar in acelasi timp'".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.