Mituirea insurgentilor in schimbul pacii este o practica negata oficial, dar raspandita relativ pe scara larga printre fortele NATO din Afganistan, sustin surse militare occidentale si afgane, in timp ce Italia a dezmintit joi ca a recurs la aceasta metoda
Cotidianul britanic The Times afirma joi ca cei 10 soldati francezi ucisi intr-o ambuscada Afganistan in august 2008 ar fi evaluat gresit riscul misiunii, deoarece italienii nu i-au avertizat ca ii plateau pe talibani pentru a mentine pacea in regiunea Sarubi, din apropiere de Kabul, relateaza AFP, conform NewsIn. [Marturie socanta: Multi dintre membrii NATO angajati in Afganistan ii platesc pe talibani]

Intr-un comunicat, Guvernul italian a dezmintit ca "ar fi autorizat vreodata sau ar fi aprobat vreo forma de acordare de bani membrilor insurgentei talibane din Afganistan".

Un inalt responsabil militar afgan a lasat insa sa se inteleaga altceva. "Stiam ca fortele italiene plateau opozitia (armata - n.red.) din Sarubi pentru a nu fi atacate. Avem informatii privind acorduri similare incheiate in provincia Herat, din vest, de fortele italiene din NATO aflate in zona", a declarat acest responsabil militar, sub acoperirea anonimatului.

Un purtator de cuvant al armatei franceze din Kabul, locotenent-colonelul Jackie Fouquereau, a dat insa asigurari ca "francezii nu le dau bani insurgentilor". La randul sau, generalul Eric Tremblay, purtatorul de cuvant al fortelor NATO din Afganistan, a mentionat ca nu este "la curent" cu aceste practici la modul general si ca nu are informatii privind cazul italian.

"Nu este o practica impotriva insurectiei. Dar Guvernul afgan poate face adesea aranjamente locale. Acest lucru este facut, dar mai mult de Guvernul afgan decat de fortele internationale", a asigurat el.

Cu toate acestea, o serie de oficiali occidentali si afgani au afirmat, sub acoperirea anonimatului, ca aceasta practica, sensibila din punct de vedere politic, este destul de raspandita in cadrul fortelor NATO din Afganistan. O sursa militara occidentala a mentionat chiar plati efectuate de soldatii canadieni stationati in violenta provincie Kandahar, din sud, in timp ce un alt ofiter a vorbit despre practici similare ale armatei germane in nord, la Kunduz.

"Multe dintre tarile membre NATO ai caror soldati actioneaza in zonele rurale din Afganistan ii platesc pe insurgenti pentru a nu fi atacati, cu exceptia britanicilor, americanilor si a operatiunii Enduring Freedom, aflata sub comandament american", explica inaltul responsabil militar afgan. El spune ca "mai mult de jumatate dintre fortele NATO desfasurate in zonele rurale afgane au astfel de acorduri de a plati", pentru a-si asigura in schimb linistea.

Fara sa ofere detalii precise privind amploarea practicii, un ofiter occidental spune ca metoda "nu este foarte valoroasa si nu este recunoscut oficial". "Nimeni nu indrazneste sa vorbeasca deschis despre aceasta practica, ne este putin rusine. Se poate strica dintr-o data comunicarea dintre fosta unitate aflata la fata locului si noua unitate care a dezvaluit practica", ceea ce s-ar fi putut intampla intre italieni si francezi, explica ofiterul.

Serviciile secrete italiene au dat zeci de mii de dolari comandantilor talibani si liderilor militari locali, pentru a mentine pacea in regiunea Sarubi, din aproapiere de Kabul, pentru care italienii erau responsabili, inainte de a fi inlocuiti de francezi.

Soldatii francezi se aflau de numai o luna in regiune, cand zece dintre ei au fost ucisi si alti 21 raniti, la 18 august 2008, intr-una dintre cele mai sangeroase ambuscade organizate de insurgenti impotriva fortelor internationale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.