Vladimir Voronin a vorbit, in discursul in care si-a anuntat demisia, despre realizarile comunistilor si a spus ca noua coalitie de la Chisinau poate aduce doar "disperare, demoralizare si lipsa de perspective".
Voronin spune in adresare ca cedeaza cu inima grea puterea noii guvernari, dar promite sa revina si „sa readuca vremurile fauririi”, transmite corspondentul NewsIn la Chisinau.

„Nu cred ca politicienii reuniti doar de emotiile negarii si de dorinta de partajare a functiilor sunt capabili sa ofere societatii un program pozitiv. Nu cred in capacitatea lor de a fi o echipa unita, de a guverna tara bazandu-se pe interesele poporului”, spune Voronin, care este convins ca noua coalitie de guvernare de la Chisinau poate aduce doar „disperare, demoralizare si lipsa de perspective”.

"Totusi, vreau sa fiu optimist. In primul rand, pentru ca jumatate din societatea moldoveneasca s-a pronuntat categoric pentru continuarea cursului ales de noi spre transformari si reforme. Iar in al doilea rand, pentru ca in tara noastra exclusiv poporul este cel care adopta decizii despre cum sa se dezvolte si in ce directie sa mearga. Poporul nostru are mereu sansa de a abandona orice scenariu periculos si de a reveni pe calea fauririi. Sunt optimist, pentru ca Moldova a fost si trebuie sa ramana un stat democratic. Si asta inseamna ca tara noastra are viitor”, crede Voronin.

Acesta spune ca pleaca din functia de sef de stat intr-o perioada de criza globala economica, careia guvernarea comunista „i-a facut fata cu succes timp de mai bine de un an”. Dar acum, constata cu regret Voronin, toata echipa se vede obligata sa plece in opozitie. „Si aceasta nu este cea mai buna aplicare a experientei si capacitatilor noastre. Totusi, suntem multumiti ca lasam succesorilor nostri un stat fara datorii fata de societate, cu o datorie externa redusa considerabil si rezerve valutare imese si strategii si conceptii de dezvoltare in toate domeniile – de la politica externa la sfera sociala”, mai spune Voronin in adresarea sa.

"Lasam succesorilor nostri pace si stabilitate pe Nistru, increderea societatii in ziua de maine si intelegere interetnica. Si va fi o greseala periculoasa, daca acestia vor abdica de la mostenirea acestor opt ani si vor deraia pe o alta cale de dezvoltare a tarii”, conchide Voronin.

Cel de al doilea mandat prezidential al liderului comunistilor Vladimir Voronin a expirat la 7 iunie. Partidele din actuala majoritate parlamentara au contestat de nenumarate ori mandatul prezidential al liderului comunistilor, care, in opinia acestora, ar fi trebuit de mult sa demisioneze, in caz contrar facandu-se responsabil de uzurparea puterii in stat. Insa Curtea Constitutionala a respins solicitarea partidelor democratice privind verificarea constitutionalitatii detinerii simultane de catre Voronin a mandatului de sef de stat si a celui de deputat.
Voronin, care a fost ales pentru cel de al doilea mandat la 4 aprilie 2005 de catre Parlament, nu isi va prezenta demisia si in fata forului Legislativ, cum o cere legea. O cerere de demisie cu semnatura lui Voronin va fi depusa la cancelaria Parlamentului, iar deputatii urmeaza sa ia act de aceasta.

In adresarea sa catre popor, publicata de unele organisme afiliate comunistilor, Voronin spune ca ultimii opt ani din istoria Republicii Moldova (cat comunistii s-au aflat la guvernare – n.red) au fost ani de faurire, in care Republica Moldova a demonstrat ca poate fi un stat suveran cu o societate independenta si democratica.

Printre succesele mandatelor sale, Voronin aminteste dublarea bugetului, plata la timp si cresterea pensiilor si salariilor, cresterea sperantei de viata a populatiei, eliminarea criminalitatii organizate, transformarea Republicii Moldova in stat maritim prin construirea unui port pe Dunare, si plecarea ei pe calea integrarii europene. “Isi putea oare imagina cineva ca in doar opt ani vor creste de zece ori suprafetele plantate cu vita-de-vie si livezi, zeci de mii de unitati de tehnica agricola se vor intoarce pe campuri, iar satele moldovenesti vor fi practic gazificate, telefonizate, iar in scoli va veni internetul?” se intreaba retoric Voronin in adresarea sa catre popor.

“Si chiar daca imaginea unei tari care nu este cea mai bogata din Europa mai urmareste inca Republica Moldova, totusi acum ne este clar cum si in ce mod se poate merge inainte in pofida celor mai grele incercari. Secretul acestei dezvoltari constructive este simplu – ne-am sprijinit pe propriul popor, pe propriile forte, pe propria energie si creativitate”, se mai spune in apelul presedintelui demisionar.

Eforturile de restabilirea a relatiilor cu Rusia, de solutionare a conflictului transnistrean, de reconstructie a manastirilor si complexelor memoriale pentru ostasii cazuti sunt si ele mentionate in adresarea lui Voronin.

Acesta promite insa: „Comunistii vor ramane alaturi de compatrioti, chiar daca in alta calitate”. "Dar sunt convins ca vremurile fauririi vor reveni pe pamantul moldovenesc. Nici nu poate fi altfel”, conchide Voronin, care spune „la revedere!” la incheierea adresarii sale.

Odata cu demisia lui Voronin, interimatul va fi asigurat de presedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu. Potrivit Aliantei pentru Integrare Europeana, Ghimpu va desemna candidatura noului premier - liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat.

Voronin renunta la functia de presedinte


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.