Automatul de schimbat bani de la subsolul complexului comercial Lago din Konstanz "s-a comportat ciudat in ultimele doua zile si a avut o defectiune de-a dreptul penibila", scriu jurnalistii de la Süedkurier, care s-au deplasat la fata locului pentru a verifica daca, intr-adevar, masinaria punea o asemenea intrebare indiscreta. Drept dovada, ei ofera si o fotografie in acest sens, cu ecranul bancomatului, clientul putand sa aleaga raspunsul "Da" sau "Nu" la intrebarea "Locuiti in Romania?".

"Clientii complexului comercial Lago dau din cap, zambesc amuzati sau sunt revoltati. Inainte sa poata introduce, de exemplu, franci elvetieni in automatul de schimb, fiecare este intrebat, inca de sambata, daca locuieste in Romania. Martori oculari si o incercare a jurnalistilor Süedkurier confirma aceasta practica neobisnuita a bancomatului", arata articolul.

Filiala Volksbank a informat ca luni dupa-masa, de la ora 16.15, automatul a fost scos din functiune si ca a fost dus la verificari. Directorul filialei Roger Winter a respins ideea ca institutia pe care o conduce ar fi introdus in mod voit aceasta intrebare in sistemul de functionare al automatului.

Potrivit lui Winter, banca nu are niciun interes legat de nationalitatea celor care folosesc bancomantul. "Orice forma de nationalism ne este straina", a asigurat directorul Volksbank.

Potrivit jurnalistilor germani, banii puteau fi schimbati absolut normal si daca un client raspundea "Da" la intrebarea privind Romania. Cu toate acestea, comenteaza jurnalistii, intrebarea oricum nu are niciun sens, din moment ce fiecare poate sa raspunda cum doreste, fara sa poata fi verificat.

Directorul Roger Wintern nu exclude ca intrebarea sa fi aparut ca urmare a unei interventii a unui angajat al firmei care intretine si opereaza automatele Volksbank. Mai exact, se pare ca o alta banca ar fi dorit sa instaleze acest sistem pentru a afla, din obiective statistice, cati clienti romani are. Angajatul firmei de intretinere ar fi confundat bancomatele. "Asadar, se pare ca la mijloc este o confuzie pentru care imi cer scuze", a spus Winter.

Süedkurier remarca faptul ca "indiscretia" bancomatului intervine in contextul in care jignirile la adresa romanilor "au starnit valuri puternice in presa". Premierul landului Rhenania de Nord-Westfalia, Jürgen Rüttgers (CDU), a declansat indignare dupa ce a afirmat in repetate randuri ca lucratorii romani sunt lenesi si incompetenti.

Potrivit directorului Roger Winter, aceasta coincidenta ar fi cu totul intamplatoare. Winter exclude posibilitatea ca un hacker cu un simt mai ciudat al umorului sa fi intervenit in reteaua bancara.