Regiunea francofona belgiana Wallonia a cerut primariilor sa isi pregateasca cimitirele pentru a face fata unei mortalitati anormale din cauza gripei porcine, au anuntat vineri surse oficiale.
"Fara niciun alarmism, este de datoria noastra sa ne pregatim pentru ce este mai rau, desi speram ca acest scenariu nu se va produce", a declarat pentru AFP un oficial de la centrul de criza din Wallonia (sud). Scenariul cel mai pesimist ar fi o explozie a cazurilor mortale de gripa porcina, informeaza NewsIn.

Centrul regional de criza li s-a adresat primarilor pentru a le reaminti termenii unui decret deja existent, care priveste "afectarea de locuri in cimitire", a declarat oficialul citat, sub acoperirea anonimatului.

"Am cerut comunelor sa pregateasca gropi deja sapate, pentru a evita problemele pe care le pune uneori inghetul in timpul iernii. Le-am cerut, de asemenea, sa supravegheze reafectarea concesiunilor ajunse la termenul de expirare", a mai spus el. "Trebuie evitat ca familiile (eventualelor victime - n.red.) sa se confrunte cu probleme penibile de organizare", a mai spus oficialul.

Aceste informatii intervin dupa ce Belgia a anuntat joi primul sau deces provocat de gripa porcina, in cazul unei femei de 34 de ani.
Autoritatile wallone si federale belgiene nu considera totusi ca au cedat alarmismului. Circulara din regiunea wallona nu face decat sa aplice recomandarile unei "celule de evaluare" a centrului de criza federal, a subliniat purtatorul de cuvant al acestuia din urma, Peter Mertens. Obiectivul este de a "sensibiliza primarii", a adaugat si oficialul de la centrul de criza wallon.

Intr-un interviu publicat vineri in cotidianul La Libre Belgique, medicul Daniel Reynders, coordonatorul strategic al celulei de criza a guvernului, aprecia ca gripa porcina va provoca intre 1.000 si 4.000 de decese in Belgia, daca ar afecta intre 10% si 30% din populatia de 10,5 milioane a tarii.

"Trebuie sa ne pregatim pentru ce este mai rau, iar, istoric, raul este gripa spaniola", a subliniat totusi Jan Eykmans, purtatorul de cuvant al comisariatului interministerial pentru gripa, explicand de ce expertii lucreaza cu scenarii catastrofale foarte ipotetice.

Grupa spaniola a provocat moartea a zeci de milioane de persoane in toata lumea, intre anii 1918-1919.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.