Propunerea partidului Die Linke, de a acorda romilor din Germania cate 250 de euro pentru a-i convinge sa plece in tarile lor, este tot mai criticata, atat de partenerii din coalitie, cat si de opozitie, fiind considerata o oferta disperata din lipsa de solutii, a anuntat luni cotidianul Tagesspiegel.

Potrivit agentiei DPA si cotidianului Tagesspiegel, in jur de 100 de romi provenind din Romania au acceptat deja oferta statului german. Adultii primesc, in cadrul acestui program, 250 de euro de persoana, si cate 150 de euro pentru copiii de peste 14 ani, citeaza NewsIn.

Senatoarea Heidi Knake-Werner (Die Linke) este tot mai des criticata de intreaga clasa politica din cauza controversatului ajutor de repatriere pentru romi. Kurt Wansner, unul dintre purtatorii de cuvant ai CDU, vrea sa discute pe tema acestui ajutor in comisia parlamentara pentru probleme sociale, considerand masura o greseala. "Trebuia sa le explicam romanilor, de la bun inceput, ca nu au nicio sansa sa obtina azil sau ajutor social in Berlin. Nu este acum o solutie sa ii invatam la cersit cu astfel de masuri speciale", a declarat Wansner.

Si Canan Bayram, de la Verzi, vrea sa discute in comisia parlamentara pentru probleme sociale despre ajutorul de repatriere. Partidul lui Bayram catalogheaza acei bani drept "o oferta irationala din lipsa de solutii" si militeaza, in schimb, pentru servicii de prim-ajutor si consiliere.

Membra Bundestagului Ulla Jelpke, tot de la Die Linke, consiera ca masura colegei Knake-Werner este problematica. Potrivit lui Jelpke, colega sa ar fi vrut "sa elimine rapid din drum" toate greutatile. "Trebuia sa verifice toate conditiile din tara de provenienta a romanilor, pentru a vedea daca cererea de azil este intemeiata", a mai spus Jelpke.

La partenerii de coalitie, SPD, se aud, de asemenea, voci critice. Raed Saleh, unul dintre purtatorii de cuvant, considera ca ajutorul de repatriere este dovada ca Senatul german nu a putut sa gestioneze problema romilor. "Totul a decurs fara nicio coordonare", considera Saleh.

Si membra CDU Barbara John, experta pe probleme de integrare, isi face probleme in legatura cu strategia ce include ajutoare pentru repatriere. "Ideea cu banii de repatriere este contraproductiva pentru romi. De acum inainte, multi dintre cei care cersesc pe strazi sau spala parbrize la intersectii vor auzii comentarii ca incerca sa obtina bani din doua surse", spune John. Acesta atrage atentia ca cetatenilor UE nu le poate fi cumparat dreptul la libera circulatie, "indiferent care este suma".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.