Partidul Socialistilor Europeni (PES) a publicat joi o lista cu cele mai proaste 12 candidaturi pentru europarlamentare, pe care se afla candidatul de pe locul al doilea pe lista PDL, Monica Macovei, si premierul italian Silvio Berlusconi.

Potrivit documentului PES, Monica Macovei este "o persoana controversata", care foloseste evenimentele externe ca o oportunitate de a-si critica tara si de a califica ca si corupti politicienii opozanti si care critica in permanenta ritmul reformei in justitie. "Macovei chiar a spus recent ca Romania nu ar trebui sa mai primeasca fonduri de la UE, in mod clar o chestiune contrara interesului acestei tari", se arata in comunicatul socialistilor europeni.

"Se bucura de un puternic sprijin al PPE pentru pozitiile exprimate (familie politica care a fost intotodeauna un critic puternic al Romaniei), fiindu-i acordat titlul <Femeia Europei> in 2008, pentru presupuse merite in reforma justitiei in 2005-2006 (si nu 2007 sau 2008). Premiul a fost acordat de eurodeputata PPE Rodi Kratsa-Tsagaropoulou, presedinta AIPFE (Asociatia Internationala pentru Protectia Femeilor din Europa) si inmanat de Hans Gert Poettering, fostul lider al Grupului popularilor europeni in Parlamentul European", se mai adauga in comunicat.

Printre candidatii controversati din lista intocmita de PES, alaturi de Macovei, se afla si premierul italian Silvio Berlusconi. Conform textului, Berlusconi controleaza cele mai importante companii de media din Italia si, de aceea, are o imagine publica buna, chiar daca a fost implicat in multe scandaluri si a ajuns in fata instantei de de sase ori, pentru chestiuni de ordin financiar. Totusi, desi a fost gasit vinovat in trei cazuri, el a fost achitat.

Printre ceilalti candidati criticati se numara belgianul Derk-Jan Eppink, Jaim Mayor Oreja, seful delegatiei spaniole din grupul PPE si estonul Igor Grazin.

De asemenea, in prefata documentului PES se arata faptul ca "nu candidatii sunt cei criticati ci opiniile lor" si ca "cei care voteaza au dreptul sa cunoasca nu numai candidatii –pentru care pot vota direct- dar si pe aliatii europeni ai acestora": Potrivit autorilor listei, opiniile pe care le pot exprima cei de pe lista prezentata "nu vor contribui cu nimic pozitiv la activitatea Parlamentului European".

Eurodeputatii PSD spun ca nu ei au dat referinte negative despre Macovei pentru lista celor 12

Eurodeputatii PSD spun ca nu ei au dat referinte negative despre Monica Macovei, insa surse apropiate delegatiei romane social-democrate sustin ca unii dintre europarlamentari au stiut si au contribuit la scrierea textului respectiv.

Europarlamentarii Adriana Ticau si Ioan Mircea Pascu spun ca nu au auzit de raportul cu cele mai proaste 12 candidaturi intocmit de PES. "Nu am auzit, deci nu pot comenta", a precizat Adriana Ticau. "Nu am auzit de raportul respectiv, insa parerea mea despre doamna Macovei nu este stralucita. Avem nevoie in PE de oameni care sa critice Romania? Deci, din punctul asta de vedere, chiar si fara raportul respectiv, eu tot am o parere negativa despre candidatura Monicai Macovei. Cum poti sa spui ca tara ta nu trebuie sa primeasca fonduri?", a declarat Ioan Mircea Pascu. El a mai spus ca nu eurodeputatii PSD au trimis la PES referinte despre fostul ministru.

Daciana Sarbu spune insa ca a auzit de acest clasament, dar neaga ca cei din PSD au alcatuit partea referitoare la Macovei. "Sunt convinsa ca nu din partea Romaniei au pornit aceste lucruri, nu noi de la PSD am trimis acele date. Declaratiile doamnei Macovei sunt bine cunoscute acolo de socialisti, au si ei informatiile lor", a spus Sarbu.

Fostul europarlamentar, senatorul Titus Corlatean, spune si el ca nu crede ca cei de la PSD au trimis informatiile despre candidatul PDL. "Nu cred ca se gandeau ei sa faca raportari despre Macovei. Dar daca au fost si ei intrebati, si-or fi spus si ei parerea. Socialistii europeni stiu si ei bine declaratiile Monicai Macovei. Pe anumite zone, ea a facut rau Romaniei", a spus presedintele comisiei de politica externa din Senat.

Pe de alta parte, surse apropiate delegatiei romane social-democrate au declarat pentru NewsIn ca datele au fost trimise de pesedistii din PE. "Cei de la PES ne-au anuntat ca fac un raport cu cele mai proaste candidaturi si am trimis si noi un text despre Macovei. Nu toate grupurile nationale din PES au trimis", spun sursele citate. Intrebate daca Adrian Severin a stiut de acest lucru, raspunsul a fost afirmativ. Adrian Severin nu a putut fi contactat pentru a comenta aceste informatii.

Aceste date sunt insa confirmate de o declaratie a purtatorului de cuvant al Partidului Socialist European, Julian Scola, care a precizat pentru NewsIn ca numele Monicai Macovei a fost inclus pe lista "dupa discutii cu colegii nostri romani". Scola nu a dorit sa detalieze cui i-a apartinut selectia finala, spunand doar ca "este un document PES si a fost redactat de PES dupa consultari cu partidele membre". Scola a argumentat includerea lui Macovei pe lista spunand ca "unora li se va parea greu de inteles de ce cineva ar spune ca tara sa nu trebuie sa primeasca fonduri UE".

Vicepresedintele grupului socialistilor europeni din PE, Jan Marinus Wiersma, a declarat joi pentru NewsIn ca nu are cunostinta despre lista celor mai proaste 12 candidaturi la Parlamentul European. "Nu stiu nimic despre aceasta lista", a spus Wiersma, contactat telefonic in legatura cu cele 12 persoane calificate de partidul european din care face parte drept "candidati teribili" la europarlamentare, printre care se numara si fostul ministru roman al justitiei, Monica Macovei.

"Un critic perpetuu al ritmului reformei in justitie din Romania dupa ce a fost detronata din pozitia de ministru al justitiei, doamna Macovei este o persoana controversata. Ea foloseste evenimentele externe ca o oportunitate de a-si critica tara si de a califica drept corupti politicienii opozanti", argumenteaza socialistii europeni motivele pentru care fostul ministru al Justitiei a fost inclusa in acest top. "Macovei chiar a spus recent ca Romania nu ar trebui sa mai primeasca fonduri de la UE, in mod clar o chestiune contrara interesului acestei tari", se mai scrie despre candidatul PDL.

PPE: Socialistii europeni recurg la populism ieftin

Partidul Socialistilor Europeni a atins "un nou prag de jos" si recurge la "populism ieftin", a declarat joi Partidul Popular European (PPE), tinta principala a listei cu "cele mai proaste 12 candidaturi" la euroalegeri, printre care se numara si Monica Macovei.

"Este foarte regretabil sa numesti o serie de distinsi candidati PPE cei mai prosti cum a facut azi PES sau sa califici milioanele de sustinatori pe care-i avem in intreaga Europa drept "barbari", cum s-a exprimat presedintele Internationalei Socialiste saptamana trecuta", a declarat presedintele PPE, Wilfried Martens.

"Sunt convins ca cetatenii europeni vor pedepsi populismul socialistilor la urne, iar infrangerea lor va fi mai mare decat se asteapta", a conchis oficialul PPE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.