Romania nu a fost afectata de explozia gazoductului din Transnistria si importurile de gaze se realizeaza normal, ca si pana acum, a declarat miercuri NewsIn directorul general al Transgaz, Ioan Rusu.

"Am fost informati de aceasta explozie. La noi, gazele circula normal, importam aceeasi cantitate de gaze. Romania nu este afectata. Debitul a scazut la jumatate doar pe conductele care ne tranziteaza tara, una catre Bulgaria si doua catre Turcia", a explicat Ioan Rusu, dupa ce Tiraspolul anuntase ca
transportul gazelor rusesti catre Romania a fost sistat.

Potrivit Reuters, autoritatile din Republica Moldova au inchis conducta de tranzit de gaz rusesc catre Balcani pe segmentul Tiraspol-Causeni.

Transnistria nu suspenda total tranzitul spre Balcani

Livrarile de gaze catre consumatorii balcanici nu vor fi sistate total, dar cantitatile livrate vor scadea considerabil, a declarat ministrul transnistrean al industriilor Piotr Stepanov, citat de Olvia-pres. Ministrul a precizat ca imediat dupa deflagratie, compania TiraspolTransGaz a redirectionat tranzitul de gaze pe alte doua ramuri ale conductei.

Situatia pe segmentul avariat este in prezent stabila si se fac lucrari de pregatire pentru restabilirea conductei. Consecintele avariei vor putea fi eliminate complet si vor putea fi reluate livarile de gaze pe acest segment doar spre seara zilei de vineri, potrivit ministrului transnistrean.

Presedintele Consiliului de Administratie al companiei MoldovaGaz, Alexandr Gusev, a confirmat si el ca in urma deflagratiei a fost scoasa din functiune una din cele trei conducte prin care gazele sunt transportate in Republica Moldova si spre Balcani. Dar livrarile de gaze continua, ocolind segmentul avariat pe alte gazoducte, spune oficialul.

Premierul moldovean Zinaida Greceanii convocase miercuri dimineata o reuniune a Comitetului, dupa ce o explozie de proportii avusese loc cu cateva ore mai devreme, in jurul orei 5.35 in Zona de Securitate de pe Nistru, in apropiere de Chitcani, localitate aflata in regiunea transnistreana, intre orasele Tiraspol si Bender.

Zona de Securitate de pe Nistru este o fasie de pamant de cativa kilometri, de-a lungul raului, demilitarizata, subordonata Comisiei Unificate de Control, a carei securitate este asigurata de trupele de mentinere a pacii.

Conducta magistrala de gaze care a explodat in aceasta dimineata in Transnistria asigura transportul de gaze rusesti catre Romania si Bulgaria si a fost inchisa dupa deflagratie.

Anterior, AFP, care cita Tiraspoltransgaz, compania locala de transport a gazelor, informase ca livrarile de gaz catre Balcani au fost suspendate din cauza exploziei.

La randul sau, compania ucraineana Naftogaz anuntase ca a redus livrarile pentru Balcani cu 40%, potrivit Reuters. Prin Ucraina tranziteaza gazul rusesc destinat Romaniei si tarilor balcanice. Gazprom nu a comentat inca situatia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.