Presedintele american Barack Obama si-a mobilizat intregul capital politic si a lansat o ampla campanie de PR, asumandu-si eventuala responsabilitate pentru primul scandal de la inceputul mandatului sau, legat de bonusurile incasate de directorii AIG, comenteaza AFP.

"Stiu ca Washingtonul si-a iesit din fire, ca toti isi arata vecinul cu degetul spunand ca este vina lui", a declarat Obama in cursul unei reuniuni publice la Costa Mesa, in California, la inceputul unei operatiuni care va dura mai multe zile si care ar trebui sa-i permita presedintelui sa domine din nou dezbaterea.

"Ascultati-ma, imi voi asuma responsabilitatea. Eu sunt presedintele", a adaugat Obama in fata mai multor sute de sustinatori ai sai care l-au aclamat pe tot parcursul discursului.

Dupa ce si-au luat bonusuri de milioane de dolari, directorii AIG se refugiaza in spatele bodyguarzilor

Potrivit NewsIn, incepand din weekend, mesajul presedintelui pentru actiune si schimbare este umbrit de scandalul AIG, compania de asigurari care a dat prime de 165 de milioane de dolari directorilor sai, in conditiile in care primise ajutor financiar de la stat, iar americanii se confrunta cu cea mai grava criza din ultimele decenii.

Administratia este supusa la presiuni privind motivele pentru care nu a putut impiedica acordarea bonusurilor, care au provocat o nemultumire generala. Scandalul il implica si pe unul dintre cei mai importanti membri ai echipei lui Obama, secretarul Trezoreriei Timothy Geithner, la nici doua luni de la instalarea noii administratii.

"Stiu ca multi dintre voi sunt scandalizati; pe buna dreptate; si eu sunt scandalizat", a declarat Obama.
El a insistat asupra faptului ca aceasta situatie nu s-a produs din vina administratiei sale, intrucat contractele prin care au fost acordate primele au fost semnate cu mult inainte de inceputul mandatului sau.

In ceea ce-l priveste pe secretarul trezoreriei, Obama a declarat: "Am o incredere totala in Tim Geithner si in toata echipa mea economica". Totusi, colaboratorii presedintelui se tem ca nemultumirea populatiei se va intoarce impotriva administratiei si va incurca planurile lui presedintelui.

Administratia americana a lansat si o campanie de comunicare ampla.

La Costa Mesa, Obama a declarat ca este "datoria" lui "sa repare pagubele" provocate de AIG, chiar daca nu el a fost cel care le-a provocat.

In acelasi timp, in regiunea puternic afectata de cresterea ratei somajului si de confiscarea caselor, el a aparat masurile luate in domeniul imobiliar, bugetul si planul de relansare a economiei, promulgat in februarie, ce are ca obiectiv sa salveze si sa creeze 3,5 milioane de locuri de munca in doi ani.

Obama va organiza o noua reuniune, asemanatoare unui miting de campanie, joi, in California. In aceeasi zi, el va participa la emisiunea vedetei de televiziune Jay Leno, intr-o aparitie care, potrivit asteptarilor, va avea o audienta considerabila. Vineri, Obama va acorda un interviu postului de televiziune CBS, care va fi difuzat duminica.

"Face parte din efortul de a le vorbi americanilor", a explicat un purtator de cuvant, Bill Burton.
La Costa Mesa, sustinatorii lui Obama si-au aratat afectiunea pentru presedintele american, iar prima lor intrebare a fost daca va candida si in 2012. Desi pare foarte posibil, Obama s-a rezumat sa spuna ca este "ultimul lucru" la care se gandeste, dar ca prefera sa fie un "presedinte bun" timp de patru ani "decat unul mediocru timp de opt ani"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.