Un adolescent german in varsta de 17 ani, imbracat intr-o tinuta de camuflaj neagra si inarmat cu un pistol-mitraliera, a impuscat marti cel putin 15 persoane, majoritatea intr-un liceu, inainte de a se sinucide, a anuntat un purtator de cuvant al politiei regionale, dupa ce tot politia anuntase anterior ca agresorul a fost impuscat.

Suspectul, Tim K., fost elev la liceul Albertville din Winnenden, in apropiere de Stuttgart, in sud-vestul Germaniei, a intrat in scoala in jurul orei locale 9.30 (10.30 ora Romaniei). A deschis focul si a ucis noua elevi cu varste intre 15 si 17 ani si trei profesori, printre care o femeie care lucra acolo de patru saptamani, a anuntat politia. In fuga de politie, a mai ucis trei trecatori. Potrivit presei locale, tanarul ar fi folosit o arma a parintilor lui.

"Potrivit informatiilor pe care le are acum politia, (criminalul - n. red) a fost atins in timpul unui schimb de focuri (cu politia - n. red) si apoi a intors arma spre el insusi", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al politiei regionale de la Esslingen, Fritz Mehl.

"Isi reincarca in mod constant arma", a explicat seful politiei, Konrad Gelden, citat de NewsIn. "Tragatorul voia sa distruga complet scoala", a declarat ministrul de interne al statului regional Bade-Wurtemberg Heribert Rech. "Nu avea antecedente deosebite, nimic nu dadea de banuit ca un asemenea lucru este posibil", a adaugat el.

Pe langa cei care si-au pierdut viata in acest incident, mai multe persoane au fost ranite, dar un bilant precis nu este disponibil pentru moment.

Cancelarul german Angela Merkel s-a declarat "profund socata si oripilata", prin intermediul purtatorului sau de cuvant Ulrich Wilhelm. La randul sau, presedintele Horst Koehler si-a impartasit "oroarea" si "tristetea", adaugand ca gandurile sale si ale sotiei sale se indreapta catre "victime si familiile lor".

Atacul reaminteste Germaniei de cosmarul din 26 aprilie 2002, cand 16 persoane (dintre 12 profesori) au fost ucise la un liceu din Erfurt (est) de un elev cu situatie scolara dificila, in varsta de 19 de ani, care apoi s-a sinucis. Legile privind posesia de arme au fost inasprite ulterior.

In noiembrie 2006, o drama similara a fost evitata la Emsdetten (nord-vest), cand un fost elev depresiv, imbracat in negru si blindat cu explozibili, luase cu asalt din oras si ranise 37 de persoane inainte de a se sinucide. Doua luni mai tarziu, un tanar de 22 de ani l-a impuscat mortal pe directorul unei scoli si a ranit inca o persoana la Freising, in apropiere de Munchen.

Cu doar o zi in urma, in Statele Unite, un barbat a impuscat cel putin 9 persoane in Alabama, inainte de a se sinucide.

In noiembrie 2007 si septembrie 2008, doua incidente armate au provocat moartea a aproape 20 de persoane in doua licee finlandeze.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.