Criza economica pune la incercare relatiile dintre statele membre UE si testeaza intr-o masura fara precedent chiar fundamentele Uniunii, a declarat ministrul britanic de externe David Milliband, citat de EUobserver.

"Simtul solidaritatii in Europa, intre Est si Vest, intre bogati si saraci, noi si vechi este pus la incercare", a spus Milliband intr-un discurs sustinut luni la London School of Economics, cita de NewsIn. "Realizarile din ultimii 30 de ani, de la piata unica la extindere si moneda euro, sunt testate mai mult ca oricand".

Miliband, cunoscut pentru convingerile sale proeuropene, a avertizat de asemenea impotriva unei accentuari a protectionismului ca mod de a combate criza mondiala, spunand ca ar fi o greseala enorma si a pledat pentru mai multe reforme, cu scopul de a mentine Europa puternica.

"Acum este momentul cand avem nevoie de reforme noi pentru a proteja ceea ce am obtinut in trecut. Adevarul este ca piata unica, extinderea si crearea monedei euro au facut Europa mai eficienta, nu mai putin eficienta"
, a spus el.

Comentariile sale intervin in contextul in care se vorbeste tot mai mult de diviziuni intre membrele UE bogate si cele mai sarace din est. Unele dintre statele membre, in special Letonia, Ungaria si Romania au fost grav afectate de criza, scrie publicatia electronica de la Bruxelles. Acest lucru a generat apeluri pentru accelerarea procesului de aderare la Zona euro, ca mod de protectie impotriva critei creditelor, si pentru mai multa solidaritate cu natiunile UE.

Comisia Europeana a subliniat adesea ca a raspuns la criza si a alocat mai multe miliarde de euro din fonduri structurale, majoritatea sumei mergand catre statele estice. Raman insa temeri ca tarile mai sarace vor fi lasate sa se descurce singure, ceea ce a devenit evident cand noua state din centrul si estul Europei au avut un minisummit in 1 martie, inaintea summitului european mare.

Oficialii din aceste tari au spus ca vor sa se asigure ca nu exista "un plan pentru Vest si unul pentru restul". Premierul ungar Ferenc Gyurcsany, care a cerut un fond de sustinere pentru regiune, a avertizat ca este posibila aparitia unei "noi cortine de fier" din cauza crizei financiare. De la summitul din 1 martie, retorica s-a mai calmat, toate tarile membre semnand declaratia finala a summitului care afirma ca protectionismul "nu este raspunsul pentru actuala criza".

Totusi, tari mai bogate, ca Franta si Germania, nu au acceptat sa fie grabite sa ia o decizie cu privire la schimbarea regulilor pentru aderarea la Zona euro si au respins un plan care sa fie o plasa de siguranta pentru tarile estice.

"Tentatia, avand in vedere severitatea crizei economice, este sa ne intoarcem catre noi insine si sa ne concentram pe problemele interne... dar solidaritatea si sprijinul intre natiuni este o parte vitala a blocului european",
a spus Miliband.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.