"Epidemia de violuri" din Roma s-a extins in toata Italia in ultimele zile, ceea ce a realimentat polemica privind siguranta in Peninsula, reamintind de cazul Mailat, mai ales ca din nou exista suspecti romani, insa si o victima romanca.

Astfel, la Roma, autoritatile au decis sa plaseze in arest la domiciliu un tanar italian in varsta de 22 de ani acuzat ca ar fi violat o fata de 25 de ani, relateaza RaiNews24 in pagina electronica, potrivit NewsIn. Aceast decizie a generat o polemica aprinsa. Primarul Gianni Alemanno a vorbit de un "semnal gresit", cerand justitiei "sa revoce arestul la domiciliu al acuzatului si sa opteze pentru un proces rapid, care sa stabileasca definitiv responsabilitatea si sa garanteze, astfel, pedeapsa".

La randul sau, ministrul justitiei Angelino Alfano a mobilizat inspectorii sai "pentru a verifica daca decizia luata este corecta".

In ceea ce priveste violul comis in noaptea de joi spre vineri la Guidonia, in apropiere de Roma, ancheta pare sa dea primele rezultate, comenteaza RaiNews24. Exista dovezi ca doi romani, interogati sambata de politie, ar fi fost implicati in agresarea unui cuplu, violand femeia, in varsta de 21 de ani, si lovind barbatul, in varsta de 24 de ani.

Unul dintre cei doi romani, in varsta de 24 de ani, fara precedente penale, a fost retinut de politia din Roma. El este acuzat pentru un jaf comis pe aceeasi strada pe care a avut loc si violul. Barbatul nu este acuzat, inca, in dosarul violului.

La Guidonia, un grup de femei s-au legat intre ele pe strada Felciatella, locul unde a avut loc agresiunea, avand in maini pancarte pe care scrie "Nu violentei asupra femeilor", "Eu spun gata" si "Mie nu imi este frica".

La Brescia, doi romani (Gabriel Vasile, in varsta de 30 de ani, si Marius Bobu Constantin, in varsta de 32 de ani) si un polonez (Gabriel Sebastian Stepinski, in varsta de 34 de ani) au fost arestati pentru violente sexuale, sechestrare si jaf. Victima a fost o romanca in varsta de 19 ani. Tanara, femeie de serviciu, se afla singura in apartamentul sau de la periferia orasului si astepta un prieten roman. Videointerfonul de la blocul in care locuia era stricat, asa ca, atunci cand a auzit vorbindu-se in romana pe coridor, a deschis usa, potrivit ANSA. Trei barbati, in stare de ebrietate, potrivit victimei, au intrat in casa, au lovit-o si au violat-o.

La Genova, o femeie in varsta de aproximativ 30 de ani a depus plangere la politie pentru ca a fost agresata, violata si jefuita, in centrul istoric al orasului. Politia a lansat o ancheta, relateaza RaiNews24.

Si autoritatile din Napoli investigheaza un presupus viol ce ar fi avut loc sambata seara, in centrul orasului, mai noteaza NewsIn. O femeie in varsta de 20 de ani, ucraineana, ar fi fost agresata de doi barbati, probabil nord-africani.

Evenimentele au reamintit de violarea si uciderea Giovannei Reggiani, in octombrie 2007, atribuita romanului Nicolae Romulus Mailat, eveniment ce a dus la tensionarea relatiilor romano-italiene si a facut ca lupta impotriva criminalitatii sa devina principala tema a campaniei electorale de anul trecut din Italia. Partidul lui Berlusconi a castigat alegerile promitand ca va reduce criminalitatea si a recurs in acest scop la ajutorul armatei. Guvernul sau a propus noi legi impotriva imigrantilor, invinovatiti de unii italieni, inclusiv de aliatii lui Berlusconi, pentru valul de crime violente.

O serie de violuri socheaza din nou Roma

In replica la noul val de violuri, premierul italian a anuntat sambata ca va trimite 3.000 de soldati pe strazile oraselor, care sa indeplineasca diverse misiuni cum ar fi paza la ambasade, pentru a permite astfel politistilor sa se ocupe de infractori, scrie NewsIn.

Opozitia de centru-stanga spune insa ca tactica guvernului nu a dat rezultate, iar ministrul de interne din "cabinetul din umbra", Marco Minniti, a declarat ca o mobilizare a armatei pe scara atat de larga este "fara precedent, foarte costisitoare si practic va insemna stare de asediu".

Si sindicatele politiei contesta masura. "Nu este suficient sa aduci soldati pe strada ca sa lupti impotriva criminalitatii. Crima, in special cea organizata, trebuie sa fie combatuta cu inteligenta si prin investigare", a declarat Nicola Tanzi de la sindicatul SAP, citat de NewsIn.

Suplimentarea numarului militarilor din orasele italiene pentru a spori siguranta, asa cum doreste premierul Silvio Berlusconi, ar dura circa sase luni, a apreciat duminica ministrul apararii Ignazio La Russa.

"Sa desfasuram astazi 30.000 de militari ar crea mari probleme. Dar am recurs la toate corpurile disponibile si, cu timpul necesar, adica in jur de sase luni, fortele vor fi desfasurate pe teren", a declarat ministrul intr-un interviu acordat cotidianului Il Giornale.

Trei mii de militari sunt deja desfasurati in orasele italiene din august, la cateva luni de la revenirea la putere a lui Silvio Berlusconi in mai, o masura controversata denuntata de opozitia de stanga.

"Nu exista practic niciun oras in care sa nu fie nevoie de militari. Cererile vin in special din orasele din nordul Italiei, fara indoiala din cauza prezentei importante a imigrantilor clandestini",
a spus La Russa.

El a precizat ca aceasta propunere va fi prezentata presedintelui tarii, Giorgio Napolitano, care in aceasta calitate este seful fortelor armate, la un Consiliu Suprem de Aparare din 29 ianuarie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.