Potrivit asteptarilor, partidul lui Chavez va pierde alegerile pentru guvernatori si primari in unele state cheie
In Carabobo, regiune unde un sustinator al lui Chavez, fost realizator de talkshowuri, risca sa piarda functia de guvernator, presedintele le-a spus simpatizantilor partidului sau ca ar putea folosi tancurile "pentru a apara poporul". "Daca veti permite oligarhilor sa se intoarca la guvernare, atunci s-ar putea sa ajung sa trimit tancuri ale brigazii blindate pentru a apara Guvernul revolutionar", a declarat Chavez sambata seara.

In plus, in ultimele saptamani, fostul tanchist a amenintat ca-l va inchide pe liderul opozitiei din Venezuela, Manuel Rosales, pe care il acuza de coruptie si ca planuieste sa-l omoare.

Chavez foloseste adesea o retorica violenta, o tactica de campanie destinata sa-i convinga pe sustinatorii partidului sa voteze, insa isi pune rareori in aplicare amenintarile. Totusi, dupa ce a anuntat la un miting in Caraboro, din luna septembrie, ca-l va demite pe ambasadorul Statelor Unite, presedintele a dus la bun sfarsit aceasta actiune, cea mai dura pana in prezent la adresa Washingtonului, pe care il acuza ca incearca sa-l rastoarne de la putere.

Presedintele, care a cheltuit in ultimii ani miliarde de dolari pe armament rus, a trimis tancurile la granita Columbiei in luna martie, dupa ce Bogota a atacat gherilele din statul vecin Ecuador.

Recunoscut pentru masurile populiste, Chavez a fost ales prima oara in urma cu zece ani. El si aliatii sai au castigat toate scrutinele pana anul trecut, cand a pierdut un referendum pentru schimbarea Constitutiei. De atunci, Chavez a pus accent pe importanta alegerilor viitoare, deoarece o noua infrangere i-ar putea slabi influenta, inainte de un posibil nou referendum care sa ii permita sa candideze din nou la presedintie.

Aliatii lui Chavez au castigat alegerile in 22 din cele 24 de state la scrutinul din 2004, insa anul acesta, sondajele arata ca vor pierde in trei pana la opt dintre ele.

In pofida discursului sau aprins, Chavez a acceptat repede rezultatul negativ la referendum, care i-ar fi extins puterile in Venezuela, un stat exportator de petrol.