Al-Qaida nu pare sa incerce sa organizeze un atac in Statele Unite in timpul alegerilor, dar Guvernul trebuie sa fie prudent in cele doua luni, doua luni si jumatate pana la investirea noului presedintele, a declarat joi secretarul pentru securitate interna Michael Chertoff, citat de Reuters.
Chertoff a adaugat ca actuala criza economica mondiala nu a provocat deocamdata schimbari vizibile in strategia al-Qaida, dar a subliniat ca situatia de pe piete ar putea determina o reducere a cheltuielilor cu securitatea. El a avertizat si ca retorica politica dura, "intr-un moment nepotrivit", ar putea alimenta violenta in randul americanilor.

"Nu am vazut nicio dovada ca alegerile sau sarbatorile noastre ar reprezenta un element important in planificarile facute de al-Qaida", a declarat Chertoff intr-un interviu acordat Reuters. "Operatiunile teroriste sunt desfasurate atunci cand ei sunt pregatiti din punct de vedere operational. Nu vor sa astepte un eveniment extern si nici nu vor sa grabeasca procesul de pregatire", a adaugat el. El si-a exprimat, insa, ingirjorarea ca organizatia terorista a profitat de refugiul gasit in zonele tribale din Pakistan pentru a antrena europeni si pentru a organiza atacuri. "Intrebarea este daca se va traduce prin ceva iminent", a subliniat el.

In plus, in perioade de tranzitie, "cand pleaca oameni si vin unii noi, lumea este distrata, este in natura umana", a explicat oficialul. "Din acest motiv este important sa ne concentram in perioada respectiva, pentru a nu deveni vulnerabili", a adaugat el.

Atacurile al-Qaida din perioada alegerilor din Spania, Marea Britanie si Pakistan au determinat unii experti sa avertizeze ca Statele Unite pot fi vulnerabile inainte de scrutinul din 4 noiembrie. "Zilele care urmeaza, pana la alegeri, ar trebui privite ca o perioada cu grad ridicat de risc", au avertizat seful politiei din Los Angeles, William Bratton si fostul oficial in Consiliul National de Securitate R.P. Eddy, intr-un articol publicat miercuri in New York Daily News.

In octombrie 2004, cu putin inainte de alegerile prezidentiale, liderul al-Qaida Osama ben Laden a dat publicitatii o inregistrare video, considerata o tentativa de a inclina balanta in favoarea presedintelui George W. Bush. Candidatul democrat de la acel scrutin, John Kerry, a afirmat ca inregistrarea a contribuit la infrangerea sa.

Chertoff nu a exclus posibilitatea ca al-Qaida sa transmita inregistrari video sau audio inainte de alegeri. "Nu consider alegerile sau o data importanta drept un indicator semnificativ in sine" pentru eventuale planuri de atac, a adaugat el.

In ceea ce priveste criza financiara mondiala, Chertoff a declarat ca al-Qaida nu pare sa planifice atacuri pentru a profida de ceea ce ar putea fi perceput drept o noua slabiciune.Sistemul financiar american este relativ bine aparat in fata unor atacuri informatice, similare celor care au vizat Georgia in timpul conflictului din luna august cu Rusia, dar si impotriva unor atacuri fizice, a dat asigurari Chertoff.

Dar criza financiara ar putea afecta securitatea din alt punct de vedere. Unele state si guverne locale, care au bugete reduse din cauza unei reduceri a cresterii economice, au incercat deja sa foloseasca fondurile federale dedicate securitatii interne in alte scopuri.

Intrebat despre posibilitatea izbucnirii unor violente interne, Chertoff a avertizat ca o retorica inflacarata ar putea antrena actiuni violente din partea unei persoane cu probleme psihice, fenomen cu care Statele Unite s-au mai confruntat. "Traim intr-o perioada lipsita de prudenta, cand multe persoane iau pozitii politice pe care nu le exprima nu numai vigurors, dar adesea si cu animozitate sau furie, si exista intotdeauna pericolul ca cineva care citeste sau asculta declaratiile sa se hotarasca brusc ca vor sa actioneze acum. Acesta este motivul pentru care avem Secret Service", a subliniat el.

Echipele de campanie ale democratului Barack Obama si ale republicanului John McCain si-au acuzat reciprosc sustinatorii de comentarii exagerate.

Chertoff a incurajat echipele de campanie democrata si republicana sa aleaga din timp eventuali consilieri pe probleme de securitate interna, pentru a putea incepe sa colaboreze cu omologii lor in exercitiu.

El a anuntat ca intentioneaza sa se retraga din politica in perioada investirii noului presedinte, pentru a lucra in sectorul privat. Intrebat ce calitati ar trebui sa aiba succesorul sau, Chertoff a afirmat ca are nevoie de experienta in administrarea situatiilor de urgenta sau in politie si ca trebuie sa nu aiba ambitii politice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.