Candidata republicana la vicepresedintie Sarah Palin l-a acuzat sambata pe democratul Barack Obama ca este prieten cu teroristii, marcand o inasprire de ton in cursa pentru Casa Alba, care ar putea avea scopul de a indeparta dezbaterea de economie, un punctul slab al echipei republicane.

"Cand va veti scoate manusile?", l-a intrebat o sustinatoare joi, pe John McCain, la un miting din Denver, aluzie la o inmultire a atacurilor catre Obama, ceruta de multi republicani. McCain a zambit si a raspuns: "Ce ziceti de marti seara?", data celei de a doua dezbateri televizate a celor doi candidati la Casa Alba. Republicanul si-a moderat insa declaratia, spunand ca isi respecta adversarul, relateaza AFP.

Insa partenera sa de tandem, candidata la vicepresedintie Sarah Palin, a mai facut un pas, atacandu-l direct pe Obama, pe care l-a catalogat drept prieten al teroristilor. "Adversarul nostru este o persoana care considera, se pare, America atat de imperfecta, incat se imprieteneste cu teroristii care ar putea lua tara noastra drept tinta", a lansat fara ezitare Palin, la o reuniune de stangere din fonduri din Englewood (Colorado, centru).

Ea se referea la un articol din New York Times despre Bill Ayers, fost militant impotriva razboiului din Vietnam care lansase o campanie de atentate in Statele Unite in perioada conflictului. Potrivit articolului, Ayers, devenit profesor, a avut contacte cu Obama in anii '80.

Inainte de a lansa acest atac virulent impotriva lui Obama, Palin a precizat ca unul dintre donatorii din Colorado a venit si i-a "spus la ureche" ca ar trebui sa fie mai dura cu tabara democrata. Noua strategie a taberei McCain, mai agresiva, corespunde deci unei preocupari a alegatorilor americani, ingrijorati de situatia candidatului lor in sondaje. Cu o luna inainte de alegeri, mai multe sondaje publicate saptamana aceasta il plaseza pe Obama in frunte. Potrivit site-ului RealClearPolitics, Obama isi domina adversarul in toate sondajele, sambata, cu o medie de 49,3% intentii de vot, fata de 43,4% cat are McCain.

Aceasta scadere a popularitatii lui John McCain a survenit in acelasi timp cu criza financiara, subliniind avantajul lui Obama de credibilitate in problemele economice. Promulgarea, vineri, a unui plan de salvare de 700 de miliarde de dolari pentru a venit in ajutorul sectorului financiar, aprobat de Congres dupa mai multe zile de tergiversari, ar putea deci fi o pretioasa gura de aer proaspat pentru candidatul republican.

"Abia asteptam sa intoarcem pagina crizei si sa putem discuta din nou despre bilantul foarte de stanga, agresiv de stanga al lui Obama si despre cat de periculos ar fi el pentru americani", a recunoscut Greg Strimple, un consilier al lui John McCain.

Anturajul lui Obama a calificat sambata atacul lui Palin drept "disperat si fals".

La randul sau, McCain nu a trecut inca in mod direct la ofensiva. Retras de vineri seara la proprietatea sa Sedona, Arizona, el se pregateste pentru dezbaterea de marti. Intre timp, Palin ii tine locul pe teren. Dupa Colorado, a plecat la Carson, California, pentru un miting, iar luni este asteptata in Florida pentru inca unul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.