Traficul aerian din Europa a fost afectat de norul de cenusa aruncat de un vulcan din Islanda, au anuntat autoritatile.

  • Aeroportul Otopeni: Patru zboruri sunt anulate din cauza eruptiei vulcanice din Islanda
Compania aeriana British Airways si Aer Lingus au anulat in total patru zboruri spre si dinspre Londra si Dublin, din cauza eruptiei vulcanice din Islanda, a declarat pentru Agentia NewsIn purtatorul de cuvant al Aeroportului Otopeni, Valentin Iordache.

"Sunt anulate in total patru zboruri. Acestea sunt: o cursa British Airways Londra-Bucuresti, care ar fi trebuit sa soseasca pe Aeroportul Otopeni la ora 23.20, o alta cursa British Airways, care era programata sa plece de pe Otopeni spre Londra la 17.05. De asemenea, a mai fost anulat un zbor dus- intors Bucuresti - Dublin (Irlanda) a companiei Aer Lingus", a declarat pentru Agentia NewsIn purtatorul de cuvant al Aeroportului Henri Coanda, Valentin Iordache.

De asemenea, reprezentantii companiei Tarom au declarat ca zborul Londra-Bucuresti, care ar fi trebuit sa aterizeze in tara la ora 17.50, nu a decolat inca de pe aeroportul din Londra. "Reprezentantii Aeroportului din Londra i-au anuntat pe pasageri ca pana la ora 21 aeronava lor nu va putea decola. Asteptam sa vedem daca cursa va mai fi operationala sau nu", a precizat reprezentantul Tarom.

  • Trafic aerian perturbat in Norvegia, Marea Britanie, Scotia si Irlanda

In conditiile in care mai multe aeroporturi din Norvegia si Marea Britanie au fost inchise, si o serie de curse care urmau sa decoleze din Statele Unite au inregistrat intarzieri. Autoritatea aviatica norvegiana, AVINOR, a inchis spatiul aerian din jumatatea de nord a tarii. De asemenea, organismul care se ocupa cu controlul traficului aerian din Marea Britanie, NATS, a anuntat joi dimineata ca restrictioneaza zborurile din nordul Scotiei. Aeroporturile Aberdeen, Edinburgh si Glasgow sunt inchise.

La Londra, oficialii de pe aeroportul Heathrow a anuntat ca 150 de zboruri au fost anulate. Potrivit oficialilor de la aeroportul Gatwick au declarat ca 108 zboruri au fost anulate, dar terminalul ramane deschise. "NATS a introdus restrictii in spatiul aerian britanic in aceasta dimineata (joi - n.red.), in ruma cenusei vulcanice care s-a intins in Marea Britanie din Islanda", potrivit site-ului aeroportului Heathrow.

"Pasagerii care intentioneaza sa zboare astazi sunt rugati sa contacteze compania aeriana pentru mai multe informatii si ar trebui sa se astepte la perturbari in urmatoarele ore", adauga comunicatul. Aeroportul Newcastle din nordul Angliei este inchis, a precizat un purtator de cuvant. NATS a avertizat ca norul de cenunsa se va miscare spre sud, potrivit asteptarilor, sugerand ca zona cu restrictii s-ar putea extinde. Unele zboruri norvegiene au fost anulate, in urma inchiderii spatiului aerian, conform AVINOR.

Traficul aerian a fost perturbat si in Irlanda, potrivit CNN.

Pana la 800 de persoane au fost evacuate din sudul Islandei, in conditiile in care a doua eruptie in decurs de o luna a celui de al doilea vulcan ca marime din tara a topit o parte din ghetar si a provocat inundatii. Norul de fum si cenusa de la vulcanul Eyjafjallajokull, situat la 125 de kilometri de capitala Reykjavik, a ajuns la peste 6.000 de metri inaltime, dupa eruptia produsa miercuri, la ora locala 1.00 (4.00 ora Romaniei).

Politia a anuntat ca zona a fost inchisa si nu au fost inregistrate victime. Insa fermierii, care sunt ingrijorati de animale, nu au evacuat inca zona. [800 de persoane evacuate in Islanda in urma eruptiei unui vulcan] Politia afirma ca aceasta eruptie a fost mai mare decat cea din martie, care abia s-a incheiat.

[Norul de cenusa vulcanica: inofensiv pentru oameni, periculos pentru avioane]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.